Vakava varoitus sähkötupakasta: Seuraukset muistuttavat tupakkaa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tuore tutkimus on paljastanut, että vapettaminen aiheuttaa ihmiselle terveydelle haitallisia solumuutoksia, jotka voivat johtaa syöpään. Toisin sanoen markkinoilla olevat ja hupikäyttöön tarkoitut sähkösavukkeet eivät olekaan niin vaarattomia kuin aiemmin on väitetty.

Sähkösavukkeiden nauttiminen voi aiheuttaa samanlaisia DNA-muutoksia kuin tavallinen tupakoiminen. Tämä havaittiin molempien ryhmien suusta otetuista näytteistä. Toisin sanoen sähkösavukkeiden nauttiminen mikä ei ole niin vaaratonta kuin alun perin on luultu. Asiantuntijoiden mukaan sähkösavukkeiden pitkäaikaisella käytöllä voi olla haitallisia terveysvaikutuksia ja tästä on jatkuvasti enemmän ja enemmän näyttöä.

– Vaikka tiedepiireissä ollaan yksimielisiä siitä, että sähkötupakka on turvallisempaa kuin tavallinen tupakka, emme voi olettaa, että ne ovat täysin turvallisia käyttää. On tärkeää tutkia niiden potentiaalia, pitkän aikavälin riskejä ja yhteyksiä syöpään, University College Londonin tohtori Chiara Herzog sanoo.

– Tutkimuksemme perusteella emme voi sanoa, että sähkötupakka aiheuttaa syöpää. Havaitsimme kuitenkin, että e-savukkeen käyttäjillä on samanlaisia epigeneettisiä muutoksia poskisoluissa kuin tupakoitsijoilla, ja nämä muutokset liittyvät tupakoitsijoilla keuhkosyövän kehittymiseen.