Nyt se on tutkittu: Heikot yöunet ikäännyttävät nopeammin

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Asiantuntijat selvittivät heikkolaatuisten unien vaikutusta ja tulokset olivat odotettavia. Huonot yöunet saavat ihmiset tuntemaan olonsa vuosikymmeniä vanhemmaksi. Asiantuntijat teettivät kaksi erillistä tutkimusta aiheesta.

Ensin Karolinska-instituutin tutkijat selvittivät yleisen mielipiteen siitä, voiko unenpuute vaikuttaa siihen, miten vanhaksi joku tuntee itsensä. Kokeeseen osallistuneiden ihmisten tuli kirjata ylös tarkasti yöunen määrä ja ikä, jota he tunsivat edustavansa. Analyysi paljasti, että riittämätön unimäärä sai kohteen tuntemaan itsensä 0,23 vuotta vanhemmaksi.

Toisessa testissä osallistujien unimäärää rajoitettiin merkittävästi. Heidän annettiin nukkua ainoastaan neljä tuntia per yö. Testi kesti kaksi yötä. He tunsivat olonsa testijakson jälkeen 4,44 vuotta vanhemmaksi kuin he, jotka nukkuivat yön aikana yhdeksän tuntia.

Tutkijoiden mukaan ilmiö korostuu, mitä vanhemmaksi ihminen tulee. Nukkumistottumukset vaikuttavat kuitenkin oleellisesti ihmisen fiilikseen ja siihen, kuinka nuorekkaaksi hän itsensä tuntee. Osa ihmisistä on huomannut huonojen yöunien vaikuttavan myös ulkonäköön ikäännyttävästi, mutta sitä ei tutkimuksessa selvitetty erikseen.