Mount Everestille kiipeäville kakkapussit mukaan – ulosteet kannettava pois vuorelta

Ohhoh! Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Maailman korkeimmalla vuorella, Mount Everestillä on kakkaongelma. Nyt Nepalin viranomaiset ovat määränneet vuorikiipeilijän pitämään huolen siitä, etteivät he jätä ulosteitaan lojumaan vuoren rinteille.

Mount Everestille kiipeävien täytyy jatkossa ottaa mukaansa biohajoavia jätöspusseja. Kyseessä on The Guardian -lehden mukaan pysyvä sääntö. Tavoitteena on vähentää ulosteen vuoristossa aiheuttamia ympäristöongelmia.

Kiipeilijöitä on aikaisemmin kehotettu kaivamaan lumeen vähintään 20 sentin kuopan tarpeitaan varten. Mikäli kuoppien kaivaminen ei ole onnistunut, on kiipeilijöitä suositeltu jättämään ulosteensa aurinkoon. Auringonvalo nopeuttaa jätösten hajoamista.

Kiipeilijöille annetaan jatkossa kaksi kakkapussia. Yhtä pussia voi käyttää noin kuusi kertaa. Pussit sisältävät kemikaalia, joka kiinteyttää ulostetta ja tekee siitä hajutonta.

– Yksi ihminen tuottaa päivässä noin 250 grammaa ulostetta. Kiipeilijät käyttävät kiipeämisen loppuvaiheilla noin kaksi viikkoa vuoren korkeimmilla leireillä, Nepal Mountaineering Association -yhdistyksen pääsihteeri Jinesh Sindurakar kertoi CNN-uutissivustolle.