Suklaa koiralle hengenvaarallista – pidä pääsiäismunat poissa ulottuvilta

Koti & Asuminen Ruoka Terveys · Tim Isokivi

Monissa kodeissa nautitaan pääsiäisenä suklaamunista ja muista herkuista. Lemmikitkin haluaisivat osingoille herkuttelusta, mutta ihmisten suklaaherkut ja karkit kannattaa aina säilyttää niiden ulottumattomissa. Näin muistuttaa eläinvakuutuksiin erikoistunut Agria.

Monet pääsiäisruoat eivät sovi koiran vatsalle. Esimerkiksi suklaa sisältää koirille myrkyllistä teobromiinia. Mitä tummempaa suklaa on, sitä vaarallisempaa se on koiralle.

– Yleisesti ottaen 10-kiloinen koira voi saada myrkytyksen oireita syötyään 100–150 grammaa maitosuklaata tai 40-50 grammaa tummaa makeaa suklaata. Myrkyllinen annos riippuu suklaan kaakaopitoisuudesta, Agrian tiedotteessa kerrotaan.

Koirille vaaraa voi aiheuttaa myös suklaamunan sisällä piilevä muovinen yllätys. Koiralle ei myöskään kannata antaa esimerkiksi paljon rasvaa, suolaa tai hiivaa sisältäviä ruoantähteitä. Kypsennetyt luut, kalanruodot ja siipikarjan luut eivät niin ikään ole hyväksi koiralle.

Koiran suklaamyrkytyksen oireita ovat esimerkiksi kuolaaminen, oksentelu, vatsavaivat sekä erityisen kova jano ja pissahätä. Muita tavanomaisia myrkytyksen oireita ovat muun muassa ripuli, levottomuus, tihentynyt hengitys tai apaattisuus. Oireet voivat ilmetä pian syömisen jälkeen, mutta esimerkiksi suklaamyrkytyksen tapauksessa ne näkyvät yleensä vasta 4-24 tunnin kuluessa.