Mies tuomittiin yli 40 vuotta vanhasta rikoksesta – DNA-näyte saatiin purukumista

Ohhoh! · Tim Isokivi

Yhdysvaltojen Oregonissa asuva mies on tuomittu vuonna 1980 tapahtuneesta, vuosikymmenien ajan ratkaisemattomana pysytelleestä murhasta. Ratkaiseva todiste oli peräisin tuomitun pureskelemasta purukumista.

Yliopisto-opiskelija Barbara Tucker löydettiin murhattuna vuonna 1980. Silminnäkijät olivat kertoneet nähneensä Tuckerin juoksevan Mt. Hood Community Collegen lähellä sijaitsevassa metsässä ennen veritekoa. Silminnäkijät olivat myöhemmin nähneet myös miehen, joka käveli ulos metsästä.

Tapauksen tutkinta ei edistynyt vuosikymmeniin, mutta vuonna 2021 Tuckerin ruumiista otettuja DNA-näytteitä alettiin tutkimaan. DNA-testi osoitti tapahtumahetkellä 16-vuotiaan Robert Plymptonin liittyneen suurella todennäköisyydellä tapaukseen. Poliisi alkoi seuraamaan hänen liikkeitään.

CBS-uutissivuston mukaan etsivät keräsivät talteen Plymptonin pois sylkäisemän purukumin. Purukumista otettu DNA-näyte täsmäsi todistusaineistosta saadun DNA-profiilin kanssa. Plympton pidätettiin, ja Multnimahin piirikunnan tuomari totesi nykyään 60-vuotiaan miehen syyllistyneen Tuckerin murhaan.