Ruokavirasto: Hepatiittiepidemian syyksi paljastui meetvursti

Ruoka Terveys · Tim Isokivi

Suuri osa Suomessa tänä keväänä ilmenneistä hepatiitti E-tartunnoista on todennäköisesti peräisin meetvurstista, tiedottaa Ruokavirasto. Kotimaisen valmistajan meetvursteista aiemmin todetut E-virukset ovat samankaltaisia kuin suurella osalla tämänvuotisen E-epidemian sairastuneilla.

Samankaltaisuus todettiin Ruokaviraston ja THL:n yhteistyössä. Hepatiitti E-tartuntaan sairastuneet kertoivat THL:n kyselytutkimuksessa syöneensä saman valmistajan tuotteita useammin kuin vertailuhenkilöt. Tulokset viittaavat siihen, että merkittävät osa kevään tartunnoista johtuu kyseisen valmistajan meetvurstista.

Hepatiitti E on päätynyt meetvurstiin todennäköisesti virusta sisältävän raaka-aineen mukana. Kyseistä raaka-ainetta ei ole toistaiseksi tunnistettu tutkimuksissa. Ruokaviraston mukaan kaikki meetvurstierät, joissa hepatiitti E-virusta todettiin, on poistettu myynnistä.

Vuoden 2024 hepatiitti E -epidemiassa on sairastunut yli 120 henkilöä. Ruokavirasto jatkaa mahdollisten tartuntalähteiden jäljitystä paikallisten elintarvikeviranomaisten kanssa. Myös elintarvikenäytteitä tutkitaan edelleen.