Brittiläiset kalat ovat kokaiinipäissään – syy löytyy vedestä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ison-Britannian vesistöjen kalat ovat täynnä kokaiinia ja muita huumeita tuoreen tutkimuksen mukaan. Syynä on vesistöön päässeessä jätevedessä. Huumejäämiä pääsee jokiin ja meriin niin paljon, että se saattaa jopa muuttaa olentojen luonnollista käyttäytymistä.

Meribiologi professori Alex Ford Portsmouthin yliopistosta tutki massiivisen viemärin vaikutusta Hampshiren Langstonen satamassa. Viemärin kautta kulkee 400.000 ihmisen jätökset. Professori oli hämmästynyt löydöistään, sillä ne paljastivat, että kalat altistuvat amfetamiinille ja MDMA:lle.

– Rehellisesti sanottuna olin järkyttynyt kun näin lukemat. Tuloksia ei ole vielä julkaistu virallisesti, mutta tähän mennessä olemme testanneet rapuja, katkarapuja, ostereita, limpettejä, matoja ja merilevää. Ajattelimme, että kokaiini saattaisi saada katkaravut uimaan nopeammin, mutta sitä on vaikea verrata. Emme valitettavasti tiedä huumeiden vaikutusta päästessään veden kiertokulkuun. Monet näistä organismeista altistuvat monenlaisille erilaisille aineille, Ford kertoi The Independentille.