Tutkimus: Musiikki vaikuttaa kaikkialla kehossa

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Japanilaisten tutkijoiden mukaan musiikki voi luoda koko kehoon liittyviä tuntemuksia. Tutkijoiden tekemän testin mukaan musiikkia voi tuntea sydämessä, vatsassa ja kehon eri elimissä, kuten aivoissa riippuen musiikkityylistä.

Tutkijat pyysivät 527 osallistujaa kartoittamaan musiikin tuntemuksia kehossaan. Yllättävästi melodiassaan edennyt musiikki tuntui testin mukaan eniten sydämessä, koska se liittyy arvostuksen ja nautinnon tunteisiin. Vatsassa tuntui tutumpia sointuja, jotka herättivät kuuntelijoissa samalla tyytyväisyyden ja nostalgian tunteita.

– Tutkimuksemme osoittavat, että osa sointusekvensseistä luo kehon tuntemuksia tietyissä elimissä, erityisesti aivoissa sekä sydämessä ja vatsassa. Musiikki ei ole vain korville tarkoitettua, vaan se on kokemus, joka tunnetaan koko kehon läpi. Mielestäni tämä kehon tunne on se, mikä todella määrittelee musiikin perusolemuksen, professori Tatsuya Daikoku Tokion yliopistosta sanoi.