Laihdutuslääkkeiden saatavuudessa ongelmia: ”Ennennäkemätön kysynnän nousu”

Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Monien julkkiskaunottarien käyttämän Ozempic ja Wegowy -nimisten painonpudotuslääkkeiden suosion kasvettua myös niiden saatavuudessa on alkanut näkymään aika ajoin ongelmia. Ozempicin yleistyttyä myös Zepbound ja Mounjaro -lääkkeet ovat maailmalla vähissä.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on kertonut ABC News -uutisten mukaan, että tällä hetkellä Zepboundin ja Mounjaron saatavuudessa on ongelmia ja tilanne tulee jatkumaan arviolta huhtikuun loppuun saakka. Huono saatavuus johtuu siitä, että lääkkeiden kysyntä on noussut ennennäkemättömällä tavalla.

Näiden lääkkeiden valmistajana on lääkeyhtiö Eli Lilly. Kumpikin tuote toimii vähentämällä ruokahalua ja parantamalla elimistön sokerin ja rasvan hajoamista. Näin tuotteet auttavat hyvin tehokkaasti painonpudotuksessa.

Lääkeyhtiö tekee tällä hetkellä kaikkensa varaston täydentämiseksi. Mounjaro on FDA:n hyväksymä lääke tyypin 2 diabeteksen hoitoon ja Zepbound on FDA:n hyväksymä lääkevalmiste, jota käytetään nimenomaan lihavuuden hoitoon.