Psykofyysinen fysioterapia auttaa unettomuuteen – tällainen on tyypillinen asiakas

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ihmiset hakevat helpommin apua kehollisiin ongelmiin ja kipuun kuin esimerkiksi mielenterveyden tekemiin tepposiin. Merkittävällä osalla kipua potevista aikuisista on myös masennusoireita. Psykofyysisen fysioterapeutti Marko Luomansuun mukaan ahdistus, masennus, unen haasteet ja haastava elämäntilanne tulevat esiin lähes poikkeuksetta asiakkaiden kanssa.

– Asiakkaat osaavat nykyään paremmin yhdistää fyysisen kivun ja mielenterveyden haasteet yhteen, Luomansuu kertoo.

Psykofyysisessä fysioterapiassa hoitomuotona voidaan käyttää esimerkiksi kehollisia harjoitteita kuten hengitys-, rentoutus- ja mielikuvaharjoitteita sekä kehon alueen hierontaa tai akupunktiokäsittelyä. Uniongelmat ovat Luomansuun arvion mukaan syy jopa joka toiseen käyntiin hänen vastaanotollaan. Jatkuva väsymys voi pitkittyessään aiheuttaa ongelmia niin fyysiselle kuin psyykkisellekin terveydelle.

– Unen haasteet ovat usein seurausta haastavasta elämäntilanteesta tai stressistä. Tällaisella asiakkaalla on ongelmia kuten yli- tai alivirittyneisyyttä, keskittymisen puutetta tai ärtyneisyyttä. Tyypillinen asiakas voisi olla esimerkiksi ruuhkavuosia elävä nainen, jolla on perheen lisäksi työ, harrastukset ja mahdollisesti jopa opiskelut hoidettavana.