Kirjoittaminen on tehokas terapiamuoto – toimii myös vihan keskellä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Japanilaisen tutkimuksen mukaan negatiivisten ajatusten kirjoittaminen paperille ja sen jälkeen sen roskiin heittäminen on tehokas tapa rauhoittua esimerkiksi raivoissaan ollessaan. Mikäli säilyttää paperin, säilyvät myös vihan tunteet.

Tutkimuksessa ärsytettiin vapaaehtoisia tarkoituksella. Sen jälkeen heitä pyydettiin kirjoittamaan negatiivisia tunteita paperille. Kirjoittamisen jälkeen paperit heitettiin roskikseen ja osallistujien piti kuvailla tuntemuksiaan. Tutkijat arvelivat ennen koetta, että vihan tunteet tukahtuisivat kirjoitustyön ansiosta, Japan Times uutisoi.

Tulos kuitenkin osoitti, että ikävät tuntemukset poistuivat lähes kokonaan. Toisaalta he, jotka säilyttivät muistiinpanonsa, tunsivat edelleen vihaa. Tutkimuksen johtava kirjoittaja Nobuyuki Kawai Nagoyan yliopistosta myönsi, että oli yllättynyt tutkimustuloksesta, kuinka tehokas keino kirjoittaminen oikeastaan on. Japanilaisesta hakidashisarasta tunnettu menetelmä voi auttaa ihmisiä, jotka joutuvat stressaaviin tilanteisiin esimerkiksi työssään.