Pääkaupunkiseudun ilmanlaatu on huono – syy löytyy kaduilta

Matkailu · Terhi Piiroinen

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY tiedottaa, että ilmanlaatu on monin paikoin välttävä tai huono pääkaupunkiseudulla. Syynä on katupöly. Katupölykaudella päivien ja viikkojen pölyisyys vaihtelee sään mukaan.

– Aurinkoisina ja kuivina päivinä katupölyä on runsaasti ilmassa. Sulamisvedet ja sade puolestaan kostuttavat tienpinnat, mikä vähentää pölyisyyttä, HSY tiedottaa.

Pölypitoisuudet ovat ajoittain yli kymmenkertaisia normaaliin verrattuna. Katupöly on pääasiassa hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat siten katupölyä. Katupölylle altistuminen esimerkiksi työ- tai koulumatkalla tai ulkoillessa aiheuttaa monelle oireita, kuten nuhaa ja silmien kirvelyä.