Yhä useampi tekee sivutöitä – yrittäjyys yleisin lisäansio

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomessa on ilmaista kouluttautua useisiin ammatteihin, mikäli opiskelumotivaatiota ja aikaa riittää. Nyt on yleistynyt useamman työn tekeminen – tai jopa niiden yhdistäminen. Tilastokeskuksen mukaan sivutyötä tehneiden osuus työllisistä on kasvanut jo pidempään Suomessa.

Vuonna 2009 sivutöitä teki 3,2 prosenttia suomalaisista. Vuonna 2023 osuus oli 5,2 prosenttia, kertoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Pertti Taskinen Tieto&trendit-verkkolehden artikkelissa. Sivutyötä tekevät ovat yleensä osa-aikaisia yrittäjiä.

– Päätyössä yrittäjien osuus työllisistä vuonna 2023 oli 12 prosenttia, mutta sivutyössä yrittäjiä oli peräti 40 prosenttia. Vaikuttaa siltä, että taustalla on tarve saada enemmän ansioita kuin mitä yhdestä työstä ansaitaan, Taskinen kirjoittaa.

Sivutyö tarkoittaa tässä työtä, joka tehdään päätyön ohessa. Kahdesta tai useammasta työstä päätyö on se, johon käytetään eniten aikaa. Tyypillisesti sivu- ja päätyön erottaa toisistaan palkansaajilla eri työnantaja ja yrittäjillä yritystoiminnan eri toimiala tai eri yritys.