Nyt pitää suojautua auringolta – UV-indeksi nousemassa kriittiselle rajalle

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Vaikka huhtikuun sää on ollut vaihtelevaa, tekee kevät tuloaan vauhdilla. Päivien pitenemisen ja auringonvalon lisääntymisen myötä myös ultraviolettisäteilyn määrä kasvaa päivä päivältä. Foreca muistuttaakin jo kiinnittämään huomiota auringolta suojautumiseen.

Kesästä saatiin jo esimakua 10. huhtikuuta, kun lämpötila nousi ensi kertaa kuluvana vuotena 20 asteen yli. Forecan mukaan ultraviolettisäteilyltä tulisi suojautua aina, kun UV-indeksi saavuttaa arvon kolme. UV-indeksi lähenteli kyseistä tasoa Helsingissä torstaina 11. huhtikuuta.

– Herkkäihoisimmat voivat palaa Suomen auringossa jo huhtikuun alussa, mutta todellinen suojautumistarve alkaa huhtikuun jälkimmäisellä puoliskolla, kertoo meteorologi Markus Mäntykannas Forecan sääblogissa.

UV-säteilyltä suositellaan suojautumaan kesäkuukausina kello 10-17 välisenä aikana suosimalla varjoisa paikkoja, peittävää vaatetusta ja aurinkovoidetta. Suojautumiseen kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti makuulla, vesistöjen äärellä ja hiekkarannoilla. Iho palaa helpommin makuuasennossa, ja vesi sekä hiekka puolestaan heijastavat auringonsäteilyä.

Kohtalaisen voimakkaan säteilyn kausi kesää maan eteläosassa huhtikuun loppupuolelta syyskuun alkuun. Säteily on voimakkaimmillaan kesä-heinäkuussa.