Suomalainen yritys loi vegaanisen vuohenjuuston – voitti innovaatiopalkinnon

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Helsingin Ruokamessuilla jaettiin ensi kertaa Vuoden suomalainen elintarvikeinnovaatio -palkinto. Palkinnon voitti Mö Chavre, kaurapohjainen ja vegaaninen kotimainen vaihtoehto vuohenjuustolle. Sitä kuvailtiin hienoksi esimerkiksi suomalaisesta, ennennäkemättömästä ja vientikelpoisesta tuotteesta.

– Saamamme palaute on ollut erittäin positiivista ja sen perusteella moni kuluttaja on iloisesti yllättynyt tuotteen aidosta vuohenjuustomaisesta mausta sekä rakenteesta. Se, että joku kertoo meidän palauttaneen uskon vegaanisiin juustoihin, on paras palaute mitä voi saada, kertoi Mö:n toimitusjohtaja ja perustaja Annamari Jukkola tiedotteessa.

Raati kuvaili Chavrea paitsi maistuvaksi, myös ravintosisällöltään hyväksi ja vähärasvaiseksi. Jukkolan mukaan sen kaltaista tekstuuria ei ole aikaisemmin tavattu vegaanisten juustojen kategoriassa. Mö on tiettävästi maailman ainoa kaurasta vuohenjuuston kaltaista tuotettava valmistava toimija.

Raati antoi lisäksi kunniamaininnan Fazerin Taste the Future -makeislevylle ja Eleplant Kasvivoimaa -levitteelle. Taste the Futuren valmistuksessa on käytetty kaakaon sijaan mallastettua suomalaista viljaa. Eleplant on puolestaan suomalainen voin haastaja, joka ei sisällä laktoosia, palmuöljyä tai säilöntäaineita.