Tiesitkö? Kalaruoat edistävät terveyttäsi

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Suomi on tuhansien järvien maa ja meillä on valtavasti merialueita, mutta silti me syömme liian vähän kalaa. Kalan syöminen kannattaa, sillä siinä on lukuisia terveysvaikutuksia. Pohjoismaiset ravitsemussuositukset määrittelevät, että kalaa tulisi syödä viikossa 300–450 grammaa. Tällä hetkellä suomalaiset syövät kalaa noin 150 grammaa viikossa.

–Kalan sisällyttäminen ruokavalioon suositusten mukaisella tavalla pienentää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä, Alzheimerin taudin riskiä ja muistitoimintojen heikkenemistä sekä ennenaikaista kuolleisuutta. Ravintoainetasolla kala tuo ruokavalioon n-3-sarjan rasvahappoja ja monia välttämättömiä ravintoaineita, kuten proteiinia, D-vitamiinia, B12-vitamiinia ja jodia, listaa ravitsemusterapian professori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta.

Tänä vuonna tulevat voimaan tulevat uudet kansalliset ravitsemussuositukset, jotka valmistellaan pitkälti pohjoismaisten ravitsemussuositusten pohjalta. Uusimmissa suosituksissa korostuu entistä kasvipohjaisempi ruokavalio, jossa käytetään usein kalaa ja pähkinöitä. Suositukset sisältävät ensimmäistä kertaa tutkimusnäyttöön perustuvia ruokaryhmäkohtaisia suosituksia sekä terveyttä edistävän että ekologisen ruokavalion toteuttamiseksi. Yksi ruoka-aineryhmistä on nimenomaan kala, Pro Kala ry, tiedottaa.