San Franciscon asuntomarkkinat romahtamispisteessä – kruununjalokivestä katinkullaksi

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Asiantuntijoiden mukaan San Franciscon kiinteistömarkkinat romahtavat pian. Kerran Yhdysvaltojen teknologiakeskittymänä ja kruununjalokivenä ollut asuinalue on muuttunut hiljalleen kuihtuvaksi Kalifornian kaupungiksi. Asuntomarkkinat ovat kärsineet kuluneen vuoden aikana hintojen romahdettua ja asunnonomistajien paettua muualle.

Amerikkalaisen suurpankki JPMorgan Chasen toimitusjohtaja Jamie Dimon vertaa San Fanciscon ja New Yorkin olevan molempien huonossa hapessa. Hänen mukaansa San Franciscon tarina on kuitenkin murheellisempi.

– Mielestäni jokaisen kaupungin ja maan, pitäisi miettiä, mikä tekee niistä houkuttelevampia, Dimon kertoi Maria Bartiromolle Fox Businessin haastattelussa.

– Ihmiset haluavat puistoja ja taidetta, mutta ehdottomasti myös turvallisuutta, työpaikkoja ja työpaikkojen luomista sekä mahdollisuuden saada kohtuuhintaisen asunnon. Muuten alueet menettävät asukkaitaan.

San Francisco on epäonnistunut kaikilla edellämainituilla rintamilla viime vuosina. Viimeisimpien tietojen mukaan nyt asuntomarkkinat ovat kaatumassa. Ylellisiä kiinteistöjä listataan ja myydään massiivisilla alennuksilla vain houkutellakseen ostajia. Esimerkiksi yksi kattohuoneista San Francisco Four Seasons Residentialissa listattiin alun perin myyntiin marraskuussa 2020 huikeaan 9,9 miljoonaa dollarin hintaan. Nyt saman asunnon hintalappu on 3,75 miljoonaa dollaria, eli 62 prosenttia vähemmän.

Kaupallisella sektorilla ei mene yhtään paremmin ja äsken yrityskiinteistö myytiin 90 prosentin alennuksella Market Streetilla. Helmikuussa Macy’s ilmoitti sulkevansa massiivisen lippulaivamyymälänsä San Franciscon aitiopaikalla Union Squarella. Muita suuryrityksiä on lähtenyt jo aiemmin. San Franciscossa on myös vakava huumausaineongelma ja kodittomuus näkyy keskusta-alueen kaduilla.