Muistutus viherpeukaloille: Käsittele multa- ja kompostituotteita varoen

Koti & Asuminen Terveys · Tim Isokivi

Kevät saa kotipuutarhurit ja viherpeukalot ryhtymään tositoimiin. Puutarhan ja kodin kasvien parissa puuhastellessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana. THL muistuttaa tiedotteessaan, että multa- ja kompostituotteissa voi piileskellä legionellabakteereja.

Kuivia multa- ja kompostituotteita ei kannata pöllyttää hengitysilmaan. Legionellabakteereille voi altistua hengittämällä niitä sisältävää aerosolia. Tartunnan voi saada myös iholla olevan haavan kautta, jos siihen pääsee esimerkiksi legionellabakteereja sisältävää vettä tai multaa.

Multa oli THL:n mukaan todennäköinen tartuntalähde viidessä legionelloositapauksessa vuonna 2023. Suurin riski sairastumiseen on ikääntyneillä ja niillä, joilla on heikentynyt vastustuskyky. Myös keuhkosairaudet ja tupakointi lisäävät sairastumisriskiä.

THL:n ohjeet multa- ja kompostituotteiden käsittelyyn:

  • Vältä mullan ja kompostin pöllyttämistä
  • Suojaa käsissä olevat haavat ja rikkinäinen iho
  • Käytä suojakäsineitä ja pese kädet huolellisesti
  • Avaa multapussi suuaukko poispäin kasvoista
  • Kostuta multaa tai kompostia tarvittaessa alhaisella vedenpaineella
  • Pese multa- tai kompostimateriaali työvälineistä alhaisella vedenpaineella
  • Säilytä multapussit poissa auringosta
  • Suojaa tarvittaessa hengitystä FFP-2 ja FFP-3 -tason suojaimilla