Suomalaisten HIV-tartuntojen määrä kasvussa – testausta liian vähän

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Hiv-säätiön mukaan pääkaupunkiseudun hiv-tartuntojen määrä on ollut kasvussa viime vuosina erityisesti pistoshuumeita käyttävien keskuudessa. Tilanne on muuttunut ongelmalliseksi lähinnä vähäisen testauksen vuoksi. Säännöllistä testausta ei tehdä tarpeeksi.

– Hiv-testausmäärät ovat jääneet tarpeeseen nähden vähäisiksi matalan kynnyksen palveluissa ja asumisyksiköissä. Säännöllinen testaus ehkäisee sairauden etenemisen aids-vaiheeseen, mahdollistaa hoitoon pääsyn ja ehkäisee jatkotartuntoja, säätiöstä kerrotaan.

THL:n tutkimuspäällikkö Henrikki Brummer-Korvenkontio kertoo, että huumeita pistämällä käyttäville tulisi tarjota hiv-testiä kolmen kuukauden välein. Tavoite ei toteudu. Koska hiv-testejä ei tehdä tarpeeksi. Toisin sanoen todellisia tartuntamääriä ei tiedetä. Testausta toteuttavan hivpointin työntekijät tarvitsevat enemmän resursseja, jotta testejä voidaan tehdä siellä, missä mahdollisen tartunnan saaneet viettävät eniten aikaansa.