Pohjoismaissa käytetään lapsia talousrikoksiin – Suomessa vielä harvinaista

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Verohallinto on julkaissut kolmiosaisen Rikoksena raha -podcastin, jossa kuvataan tarinallisessa muodossa nuorten kohtaamia harmaan talouden tilanteita. Podcast kertoo myös rahavaikeuksiin joutuneesta Roopesta, jolle tarjotaan mahdollisuutta lisätuloihin, jos hän antaa verkkopankkitunnuksensa tuntemattomien henkilöiden käyttöön.

Kuulostaa houkuttelevalta ansaita helppoa rahaa. Nyky-yhteiskunta keskittyy luksuselämän ihainnoimiseen ja kun raha ei riitä elintason kattamiseen, turvautuu osa harmaaseen talouteen. Podcastin esimerkkihenkilö nimeltään Roope tarttui myös helpon rahan toivossa tarjoukseen, jossa rikolliset ottivat hänen verkkopankkitunnuksensa käyttöön.

Rikolliset tekevät Roopesta hänen tietämättään vastuuhenkilön yritykseen, jonka nimissä he huijaavat Verohallinnolta perusteettomia alv-palautuksia. Verohallinto huomaa yrityksen rikollisen toiminnan, jonka jäljet johtavat Roopeen. Vaikka todellista rikollistoimintaa harjoittavat suuremmat tekijät, myös Roope saa tuomion tahallisesta rahanpesurikoksesta.

– Toistaiseksi tietoomme tulee vielä suhteellisen vähän tämänkaltaisia tapauksia, mutta esimerkiksi Tanskassa ja Ruotsissa lasten ja nuorten hyväksikäyttö talousrikoksissa on selvästi yleisempää. Siksi Suomessa on tärkeä puuttua ilmiöön nyt, Verohallinnosta kerrotaan.