Poliisi epäilee rovaniemeläisiä miehiä petossarjasta – myivät verkossa olemattomia tuotteita

Ohhoh! · Tim Isokivi

Poliisi kertoo selvittäneensä mittavan petossarjan Rovaniemellä. Kahden miehen epäillään tehtailleen verkkoalustoilla kymmeniä myyntipetoksia. Ne ajoittuivat syyskuusta 2022 marraskuulle 2023.

Lapin poliisin mukaan kaksikko kertoi julkaisemissaan ilmoituksissa myyvänsä esimerkiksi pelikonsoleita, kameroita, puhelimia ja vaatteita. Ostajan maksettua tuotteet tilisiirrolla tai Mobilepaylla myyjät lopettivat yhteydenpidon ja poistivat ilmoituksen toimittamatta tuotteita. Yksittäisten tuotteiden hinta vaihteli kymmenistä euroista pariin sataan euroon.

– Tekijät laativat myynti-ilmoituksia eri alustoille, ottavat ostajalta rahat ja katoavat tavoittamattomiin. Koko tuotetta ei välttämättä ole ollut edes olemassa. Nettialustoilla kauppoja tehdessä on hyvä pitää mielessä, että kaikki eivät ole liikkeellä vilpittömällä mielellä, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jarno Auvinen tiedotteessa.

Ilmoituksia julkaistiin muun muassa Tori.fi ja Facebook Marketplace -myyntialustoilla, ja uhreiksi joutui ihmisiä eri puolita maata. Petosten rikoshyöty on yli 5 700 euroa. Yhteensä 52 rikosnimikkeen kokonaisuus on siirtynyt syyteharkintaa.