Suomalaisten leipärakkaus ei laannu – viime vuonna syötiin keskimäärin neljä viipaletta päivässä

Leipä maistuu edelleen hyvin suomalaisille. Yksi suomalainen söi Leipätiedotus ry:n mukaan keskimäärin reilut 40 kiloa leipää vuonna 2023. Tämä vastasi noin neljää leipäviipaletta päivässä.

------

Suomalaisille maistuvat parhaiten kotimaiset leipomotuotteet. Suomalainen söi viime vuonna reilut 33 kiloa kotimaista leipää. Kahvileipä ja konditoriotuotteet maistuvat hieman maltillisemmin, sillä suomalainen syö vuosittain keskimäärin vajaa 8 kiloa kahvileipää.

Leipätiedotus ry:n mukaan monet suomalaiset leivät sisältävät runsaasti kuitua. Silti FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan 70 prosenttia väestöstä saa kuitua liian vähän. Suomalaisten keskimääräinen kuidunsaanti on 20-22 grammaa vuorokaudessa, kun suositus olisi 25-35 grammaa päivässä.

Runsaskuituisessa leivässä kuitua on vähintään 6 grammaa 100 grammaa kohden. Leipätiedotuksen projektikoordinaattori Terhi Virtanen vinkkaa, että hapankorppu on todellinen kuitupommi. Se voi sisältää kuitua jopa 20 grammaa 100 grammaa kohden.