Tutkijat todistivat: Orangit osaavat hoitaa haavojaan kasveilla

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tutkijat ovat päässeet todistamaan Indonesiassa kiehtovaa näkyä. Luonnonvaraisen sumatranorangin nähtiin käyttävän kasvia haavansa hoitoon. Kyseessä on Scientific Reports -tiedelehden mukaan ensimmäinen kerta, kun villieläimen on nähty tekevän jotain vastaavaa.

Rakus-niminen oranki pureskeli ensin Fibraurea tinctoria -kasvia, jota paikalliset ihmiset käyttävät kivun ja tulehduksen hoitoon. Tämän jälkeen oranki voiteli kasvista peräisin olevaa nestettä kasvossaan olleen haavan päälle. Lopuksi oranki vielä peitti haavan kasvin lehdellä laastarin tavoin.

Tutkijoiden mukaan Rakus vaikutti käyttävän kasvia tietoisesti haavan hoitoon. Max Planck -instituutin biologi Isabela Laumerin kertoi BBC:lle tätä puoltaneen se, että oranki käytti toimenpiteeseen huomattavasti aikaa ja vaivaa. Orangit myös syövät harvoin kasvia, jonka nestettä Rakus hieroi haavaansa.

Tutkijat ovat jo pitkään tienneet, että isot ihmisapinat syövät lääkinnällisistä ominaisuuksista tunnettuja kasveja eräänlaisena itsehoitokeinona. Tutkijat eivät kuitenkaan ole aikaisemmin todistaneet tilannetta, jossa apina levittää kasvista kerättyä materiaalia suoraan haavalle.