Kissojen loinen tekee ihmisistä epävakaita

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Raa’asta lihasta tai kissan ulosteiden saastuttamasta ympäristöstä tai ravinnosta ihmisiin leviävä Toxoplasma gondii, eli toksoplasmoosi, vaikuttaa tuoreen tutkimustiedon mukaan ihmisten käyttäytymiseen. Loinen löytyy noin kolmasosalta ihmisiä, mutta se ei vaikuta kaikkien käyttäytymiseen.

Brittiviranomaisten mukaan kissoista ihmisiin leviävä loinen vaikuttaa käyttäytymiseen siten, että tartunnan saaneet ihmiset ottavat muita enemmän riskejä. Joissakin tapauksissa loinen voi aiheuttaa peräti skitsofreniaa tai saa ihmiset suunniltaan liikenteessä tieraivon seurauksena. Nyt asiasta on keskusteltu päättäjätasolla Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja akateemikkojen mukaan on häiritsevää, että loiset vaikuttavat ihmisten käytökseen.

– Tartunnan saaneilla ihmisillä on enemmän mielenterveysongelmia. Riskialttisti ajavilla ihmisillä on todennäköisesti toksoplasma. Se manipuloi isäntiä ottamaan enemmän riskejä, brittiläinen neuvonantaja ja professori Robin May Lontoon Gresham Collegesta sanoi.