Lempeät rikostarinat eivät mässäile yksityiskohdilla – pehmeän tyylilajin dekkarikirjat yleistyneet

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Ahdistavassa maailmantilanteessa ei välttämättä halua lukea piinaavia jännitystarinoita, joissa mässäillään verellä ja suolenpätkillä. Lempeät dekkarikirjat kulkevat nykyisin nimellä ”cozy crimes”. Valikoima on kasvava, sillä ihmiset nauttivat rikosten ratkomisesta edelleen.

Aiemmin supersuosiossa olleet true crime -teokset, eli tosielämän kauhurikoksista kertoneet kirjat ovat väistymässä. Ihmiset haluavat ahmia edelleen rikosjännäreitä, mutta laimeammassa muodossa. Esimerkkinä mainittakoon Agatha Christien Neiti Marple. Uutena tulokkaana on dekkaristi Lynn Messina, jonka terävä-älyinen päähahmo Beatrice Hyde-Clare ratkoo rikoksia yhdessä Kesgraven herttuan kanssa 1800-luvun alun Englannissa.

Lynn Messina itse vertaa kirjojaan myös Jane Austenin kirjoihin, sillä niissä on aikakauden tapainkuvausta. Sarja yhdistää lempeän viihdyttävsti kutkuttavia murhamysteereitä ja historiallista ajankuvaa 1800-luvun Lontoosta. Uusin teos on nimeltään Murhatun rakastajan tapaus.