Sähköpotkulautailu muuttuu – vuokralaudat tarvitsevat liikennevakuutuksen

Autot Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Sähköpotkulaudat ovat palanneet suomalaiskaupunkien katukuvaan kevään myötä. Kesäkuun alusta voimaan tulee liikennevakuutuslain uudistus. Se tuo kaikki vuokralaudat lakisääteisen vakuutuksen piiriin.

– Vuokrattavien sähköpotkulautojen laaja vakuuttamisvelvollisuus varmistaa, että vahinkojen kustannukset eivät kaadu veronmaksajien harteille, mutta toisaalta sähköpotkulautailun edut päästöttömänä, helppona ja edullisena liikkumismuotona on haluttu säilyttää täysimääräisesti, kertoo Liikennevakuutuskeskuksen johtaja Janne Jumppanen tiedotteessa.

Jos vuokratusta sähköpotkulaudasta aiheutuu vahinkoa ulkopuolisille, sekä henkilö- että omaisuusvahingot korvataan liikennevakuutuksesta. Vuokralaudalla ajava kuljettaja on rajoitetun vakuutusturvan piirissä. Vakuutus korvaa kuljettajalle sairaanhoitokulut.

– Lakiuudistuksen lähtökohtana oli varmistaa koko EU:n alueella, että sähköisillä liikkumisvälineillä sivullisille aiheutetut vahingot korvataan. Suomalaisessa liikennevakuutuksessa on kuitenkin poikkeuksellisen laaja turva myös kuljettajalle itselleen, Jumppanen kertoo.

Kuluttajien omistamissa laitteissa liikennevakuutus vaaditaan, mikäli sähköpotkulauta painaa yli 25 kiloa tai sen rakenteellinen nopeus on yli 25 kilometriä tunnissa. Vuokrayritysten osalta vakuuttamisvastuu kattaa kaikki laudat painosta riippumatta.