Toukokuu 2024 oli ennätyshelteinen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Toukokuu 2024 oli Suomessa jopa ennätyksellisen lämmin. Toukokuun hellepäivien ennätys rikottiin torstaina 30. toukokuuta. Hellepäiviä kertyi enemmän, kuin aikaisempana mittaushistorian ennätysvuotena 2018.

Hellepäiviä oli torstaina kertynyt vuonan 2024 yhteensä 15 kappaletta. Toukokuun lopullinen saldo kasvaa todennäköisesti vielä 16 kappaleeseen. Myös kuukauden viimeiselle päivälle, perjantaille, ennustettiin nimittäin helteistä säätä.

Helleraja ylittyi torstaina Forecan mukaan jo noin kello 10.30, kun lämpötila nousi Raahen Lapaluodon satamassa ja Alajärven Möksyssä 25,2 asteeseen sekä 25,1 asteeseen Halsuan Purolassa. Päivä määritellään hellepäiväksi, jos ainakin yhdellä Suomen havaintoasemalla mitataan vähintään 25,1 asteen lämpötila.

Toukokuun helteiden taustalla on sulkukorkeapaine eli pitkäkestoinen korkeapainetilanne Suomen sekä laajemmin pohjoisen Euroopan ja Venäjän yllä. Sulkukorkeapainejaksot ovat Suomen ilmastossa tyypillisempiä heinä- ja elokuussa kuin toukokuussa. Ennusteiden mukaan helteille joudutaan jättämään toistaiseksi hyvästit kesäkuun alussa, jolloin sää viilenee ja muuttuu sateisemmaksi.