Saaristomerellä kelluu poikkeuksellisen runsaasti levälauttoja – niitä voi kompostoida

Koti & Asuminen Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Saaristomerellä on havaittu poikkeuksellisen paljon rihmalevän muodostamia lauttoja. Kyse on Varsinais-Suomen ELY-keskuksen mukaan pohjaan kertyneestä kuolleesta levästä, joka on noussut pintaan. Rihmalevän lisäksi ne voivat sisältää esimerkiksi rakkohaurua, kuolleita vesikasveja ja kaloja.

Kuollutta rihmalevää havaitaan yleensä enemmän vasta myöhemmin kesällä. Runsastumisen taustalla on esimerkiksi veden rehevöityminen ja viime viikkojen heikkotuulinen sää. Pinnalle ajelehtivat kuolleet rihmalevät ajautuvat usein rannoille.

ELY-keskuksen mukaan omaan rantaan ja rantaveteen kerääntynyttä levää voi kerätä helposti haavilla tai haravalla. Levämassan voi esimerkiksi kompostoida. Kannattaa kuitenkin pitää huoli, etteivät levä tai sen sisältämät ravinteet huuhtoudu takaisin mereen.

Viime viikkojen lämpimät ilmat ovat suosineet myös sinilevän kasvua. Yleisesti sinilevätilanne on kuitenkin vielä rauhallinen. Sinilevän erottaa monista muista levistä esimerkiksi siitä, ettei se takerru rihmamaisena keppiin.