Tupakantumppi ei kuulu luontoon – vesissä kelluu yli 5 miljoonaa natsaa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tupakan filtteri on muovia ja ne mudostavat valtavan jäteongelman ympäristölle. Yhden tupakantumpin hajoaminen voi kestää jopa viisitoista vuotta, mikä tarkoittaa, että tällä hetkellä maailman vesistöissä voi olla jopa yli viisi miljoonaa tonnia tupakantumppeja.

Luonnonvesissä kelluvat natsat vaikuttavat vesistöihin haitallisesti myös siksi, että savukkeet sisältävät tuhansia kemikaaleja, jotka imeytyvät filtteriin. Mukana on myös raskametalleja. YK:n ympäristöohjelman mukaan 40 prosenttia maahan heitetyistä tupakantumpeista päätyy vesistöihin. Terveysjärjestö Suomen ASH on ehdottanut, että savukkeiden filtterit kiellettäisiin kokonaan.

– Terveysjärjestöt eri puolilta maailmaa, Suomen ASH mukaan lukien, vaativat savukkeiden filttereiden ottamista muovisopimuksessa välittömästi kiellettävien tuotteiden luetteloon. Myös WHO tukee niiden välitöntä kieltämistä, kertoo Suomen ASH:n toiminnanjohtaja Mervi Hara.