Tutkimus: Välimeren ruokavaliota noudattavat naiset elävät pidempään

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Välimeren ruokavalion hyödyistä on tiedetty jo pitkään. Nyt tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa, että Välimeren ruokavaliota noudattavat naiset elävät pidempään. Heillä on muita pienempi riski menehtyä ennenaikaiseen kuolemaan.

Tutkijat havaitsivat, että paljon hedelmiä, vihanneksia ja kalaa syövät naiset elivät tyypillisesti pidempään kuin ne, jotka söivät pääasiassa punaista lihaa ja joivat olutta. Tutkimuksessa analysoitiin 23.000 terveen 45-vuotiaan ja sitä vanhemman naisen verinäytteitä. Lisäksi naiset täyttivät kyselyn ruoka- ja juomatottumuksistaan.

Osallistujat pisteytettiin nollasta yhdeksään sen mukaan, kuinka tarkasti he noudattivat Välimeren ruokavaliota. Analyysi osoitti, että korkeampi pistemäärä oli yhteydessä kuoleman riskin merkittävään vähenemiseen. Mikään muu tekijä ei liittynyt kuolemanriskiin yhtä paljon, vaikka analyysissa huomioitiin myös pituus, paino ja muut terveysnäkökohdat.

– Hyvä uutinen on, että Välimeren ruokavalion noudattaminen voi vähentää kuolemanriskiä noin neljänneksellä yli 25 vuoden aikana, sanoi tohtori Samia Mora, tutkimuksen vanhempi kirjoittaja ja lääketieteen professori Harvard Medical Schoolista.