Hauska ohjelmanumero juhannuksen viettoon – näin laadit tietovisailun

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Tietovisojen kuningas ja nikkari Magnus Mali on julkaissut jatko-osan viime vuonna ilmestyneelle Knoppi-tietokilpailukirjalla. Mali tunnetaan tietovisaguruna, joka laatii kysymyksiä lautapeleihin, televisio-ohjelmiin, lehtiin ja pubivisoihin. Malin ohjeet hyvän tietovisan laatimiseen:

1. Varmista, että faktat ovat oikein. Kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta tietovisakysymyksissä törmää yllättävän usein virheisiin. Esimerkiksi Kiinan muuri ei näy avaruudesta asti, vaikka näin usein väitetään.

2. Varmista, että vastauksessa ei ole tulkinnanvaraa. Jos kysyt vaikka kuka on näytellyt tiettyä roolia, varmista, että missään muussa tuotannossa ei ole ollut jotain toisen nimistä henkilöä näyttelijänä.

3. Tunne yleisösi. Ota huomioon esimerkiksi ikä ja kansallisuus, niin pystyt paremmin haarukoimaan sopivia kysymyksiä.

4. Löydä sopiva vaikeustaso. Voit lisätä tai poistaa kysymykseen määreitä tai vihjeitä. Sekä liian vaikeat että liian helpot kysymykset latistavat tunnelmaa.

5. Ajankohtaisuus. Moni ajankohtainen kysymys ei toimi enää vuoden päästä, vaan on muuttunut liian vaikeaksi tai muuten epäkiinnostavaksi.

6. Vältä liian ikäviä aiheita. Myös tiettyjä ihmisryhmiä loukkaavat kysymykset kannattaa jättää pois.