Suomalaiset käyttävät valtavasti rahaa juhannuksena – yksi vuoden suurimmista kulutuspiikeistä

Koti & Asuminen Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Juhannus on joulun jälkeen vuoden suurimpia kulutusjuhlia. Rahaa käytetään keskikesän juhlan aikoihin tyypillisesti enemmän, kuin esimerkiksi pääsiäisenä ja vappuna. OP Ryhmän korttidatan perusteella juhannusta edeltävät neljä päivää ovat nostaneet kulutuksen viime vuosina ja jopa neljänneksen suuremmaksi kuin edeltävällä viikolla.

– Tyypillisesti juhannuksena tehdään kuluvan vuoden ennätys korttimaksuissa, joka sitten rikkoontuu jouluna. Kuluvana vuonna pääsiäinen nosti kulutusta aiempia vuosia vähemmän, kun taas vappuna kävi päinvastoin, kertoo OP Ryhmän johtava ekonomisti Tomi Kortela tiedotteessa.

Vuoden suurin kulutuspiikki on tyypillisesti jouluaattoa edeltävä päivä. Juhannusaattoa edeltävä päivä seuraa kuitenkin lähellä perässä. Viime kesänä kyseisenä päivänä Suomessa tehtiin korttimaksuja arviolta 250-300 miljoonan euron edestä.

– Juhlapyhät aiheuttavat kulutuspiikkejä. Kolme suurinta, eli pääsiäinen, juhannus ja joulu nostavat viikkotasolla vertailtuna kulutusta lähes 25 % suhteessa edelliseen viikkoon. Kun tarkastellaan näitä koko vuoden euromääräisiä kulutuspiikkejä päivätasolla, juhannus ja joulu nousevat selvästi esiin, Kortela kertoo.

Juhannuksessa yhdistyvät loma, juhliminen ja ruoka, jotka kaikki lisäävät kaikki kulutusta. Korttimaksut ovat muutenkin korkeimmillaan kesällä, erityisesti heinäkuussa. Kesällä korttimaksut kasvavat kausiluonteisesti 10-15 prosenttia normaaliin tasoon verrattuna.