THL: Kokaiinin ja amfetamiinin käyttö lisääntynyt

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n jätevesitutkimuksen perusteella kokaiinin käyttö on lisääntynyt pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Amfetamiinin käyttö näyttää kasvaneen koko maassa. Jätevesiseurannan tulokset ovat peräisin maaliskuussa 29 kaupungissa lähialueineen otetuista näytteistä, ja se kattaa noin 60 prosenttia Suomen väestöstä.

Kokaiinin käytön kasvu on taittunut pääkaupunkiseudulla ja sen läheisyydessä. Muualla käyttömäärät ovat mittaushistorian korkeimpia. THL:n oikeustoksikologian tiimipäällikkö Teemu Gunnarin mukaan viikonloppuihin painottuva käyttö viittaa satunnaiskäytön lisääntymiseen erityisesti muutamissa suurimmissa keskuskaupungeissa.

Amfetamiini on valtaosassa maata eniten käytetty stimulanttihuume. Sen käyttö on lisääntynyt pääkaupunkiseudun ulkopuolella edelliseen keräysajankohtaan verrattuna. Pääkaupunkiseudulla käyttömäärät ovat edelleen huippuvuotta 2020 matalammalla tasolla.

Metamfetamiinin käyttö on edelleen keskimäärin vähäistä, ja MDMA:n käyttömäärissä ole ilmennyt suuria valtakunnallisia muutoksia. Synteettisiin kationeihin kuuluvaa alfa-PVP:n käyttö on lisääntynyt Helsingin ja lähialueiden jatkuvassa seurannassa merkittävästi vuoden 2020 alusta lähtien, ja tänä keväänä se oli jo ennätystasolla.

– Alfa-PVP:tä käytetään runsaasti esimerkiksi pääkaupunkiseudulla. Synteettisiä katinoneja ja erityisesti alfa-PVP:tä käytetään todennäköisesti korvaamaan jatkuvassa käytössä myös amfetamiinia, Gunnar kertoo THL:n tiedotteessa.