Tutkimus: Yksinäisyys voi tuplata sydänkohtauksen riskin

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tuoreen tutkimuksen mukaan pitkäaikaista yksinäisyyttä kokevilla 50-vuotiailla ja sitä vanhemmilla aikuisilla on 56 prosenttia suurempi riski saada aivohalvaus kuin niillä, jotka elävät sosiaalista elämää tai ovat ihmisten ympäröimiä. Se, että ihminen on yksin ei välttämättä tarkoita, että hän on myös yksinäinen.

Yksinäisyyden tunteet voivat kasvaa pitkän ajan yksin olemisen myötä. Hetkellistä yksinäisyyden tunnetta kokeneilla ei ole muita suurempaa aivohalvauksen riskiä. Toisin sanoen tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että terveysvaikutukset tapahtuvat pitkällä aikavälillä. Aiemmat tutkimukset ovat yhdistäneet yksinäisyyden suurempaan riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

– Yksinäisyyttä pidetään yhä useammin suurena kansanterveysongelmana. Tutkimuksemme kertoo, miksi tämä pitää paikkaansa. Erityisesti yksinäisyyttä kroonisesti kokeva voi saada suuremman riskin aivohalvaukseen, ja tämä vaikuttaa pitkäaikaiseen tyttömyyteen sekä kuolleisuuteen maailmanlaajuisesti, tohtori Yenee Soh Harvard TH Chan School of Public Healthista sanoi.