Keski-ikäisen ruokavalio vaikuttaa vanhuuden aivotoimintaan ja ehkäisee dementiaa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tuoreen tutkimuksen mukaan terveellinen ruokavalio 40-vuotiaana voi torjua dementiaa myöhemmällä iällä. Tulosten valossa voidaan sanoa, että keski-iän ruokailutottumuksilla ovat tärkeämpi rooli muistin heikkenemisen ehkäisyssä kuin aiemmin on tiedetty. Kasvikset ja täysjyvävilja ovat avainasemassa.

Tutkimukseen osallistui 3.000 brittiläistä aikuista. Tulosten perusteella havaittiin, että 43-vuotiaan ihmisen ruokavalion perusteella voidaan ennustaa, kärsiikö hän todennäköisesti dementiasta vanhuudessa. Ihmisillä, joiden ruokavalioon kuuluu paljon lehtivihanneksia ja täysjyväviljaa, havaittiin muita terävämmät aivot 69-vuotiaiden muistitesteissä.

– Runsas määrä vihreitä lehtivihanneksia, papuja, kokonaisia hedelmiä ja täysjyvätuotteita nauttineet saavat eniten suojaa. Ruokavalion säätäminen missä tahansa iässä niin, että se sisältää enemmän näitä ruokia ja vastaa paremmin nykyisiä ruokavaliosuosituksia, parantaa todennäköisesti terveyttämme monin tavoin, mukaan lukien kognitiivistä terveyttämme, Massachusettsin Tufts-yliopiston tutkimuksen kirjoittaja tohtori Kelly Cara sanoi American Society for Nutrionin tapahtumassa.