Napoleonille kuuluneet pistoolit huutokaupattiin jättihintaan – aseilla karu tarkoitus

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Napoleon Bonaparte toimi Ranskan keisarina vuosina 1804-1814 ja hetkellisesti vielä vuonna 1815. Koko Euroopan hallitsemisesta haaveilleelle Napoleonille kuuluneet kaksi pistoolia on nyt huutokaupattu jättihintaan. Hallitsijalla oli karut suunnitelmat aseiden varalle.

Pariisilaisen asevalmistaja Louis-Marin Gossetin käsialaa olevat pistoolit huutokaupattiin Osenat-hutokauppakamarin toimesta Ranskassa. Niiden myyntihinta kohosi 1,69 miljoonaan euroon. Kullalla ja hopealla upotekoristeltuihin aseisiin on kaiverrettu Napoleonin muotokuva.

Napoleonin tarkoituksena oli tehdä itsemurha pistooleilla luovuttuaan vallasta vuonna 1814. Napoleonin aseenkantaja oli kuitenkin poistanut ruudin aseista. Hän yritti itsemurhaa vielä myrkyn avulla, mutta selvisi hengissä ja kuoli lopulta vuosia myöhemmin karkotettuna Saint Helenan saarella.

BBC:n mukaan huutokauppaan liittyy myös toisenlainen erikoinen piirre. Ranskan kulttuuriministeriö julisti pistoolit taannoin kansallisaarteeksi ja kielsi niiden myynnin Ranskan ulkopuolelle. Ranskan valtion täytyy tehdä 30 kuukauden sisällä ostotarjous aseiden uudelle omistajalle, eikä aseita saa kuljettaa Ranskan ulkopuolelle kuin väliaikaisesti.