Varoitus ärhäköistä ukkoskuuroista – tänään raekuurotkin mahdollisia

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tiistaina eri puolilla maata kannattaa varautua ärhäköihin ukkoskuuroihin. Forecan mukaan ukkosten painopiste on aamulla rannikoilla ja Lapissa, iltapäivällä sisämaassa. Tiistaina Suomen alueella on potentiaalia jopa useille tuhansille salamaniskuille.

Olosuhteet ovat otolliset ukkoskuuroille aamusta myöhäisiltaan saakka. Voimakkaimmat ukkoskuurot osuvat todennäköisesti iltapäivään ja alkuiltaan. Maan etelä- ja keskiosassa sekä Etelä-Lapissa on syytä varautua paikallisiin rankkasateisiin, rajuihin paikallisiin ukkospuuskiin ja paikoitellen suuriinkin rakeisiin.

Ukkospotentiaalia on heti aamun tunteina rannikkoalueilla. Forecan meteorologi Markus Mäntykankaan mukaan salamointi painottuu tähän aikaa vuodesta rannikoilla tyypillisesti yöhön ja aamuun. Sisämaassa ukkonen alkaa auringon lämmittävästä vaikutuksesta vasta myöhemmin päivällä.

Rannikkoalueilla ukkosen ja sateen todennäköisyys laskee iltapäivällä. Sen sijaan sisämaassa kehittyy iltapäivän ja illan aikana lukuisia yksittäisiä ukkoskuuroja, jotka voivat muodostaa laaja-alaisemmankin ukkospilvien ryhmän. Ukkoskuuroihin voi liittyä myös voimakkaita tuulenpuuskia, ja rakeiden todennäköisyys on koholla erityisesti maan etelä- ja keskiosassa.