Muistatko vielä? Maailmanlopun piti tulla 10 vuotta sitten – toisin kävi

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Historian aikana on kuultu monenlaisia erilaisia ennustuksia, joista monet liittyvät maailmanloppuun tai muihin katastrofaalisiin tapahtumiin. Maailmanloppua on kuitenkin saatu väitetyistä profetioista huolimatta odottaa. Yksi viimeisimmistä suurta mediahuomiota saaneista maailmanlopun ennustuksista oli niin kutsuttu 2012-ilmiö.

Salaliittoteorioiden ja paranormaalien uskomusten mukaan 21. joulukuuta 2012 olisi pitänyt tapahtua joko maailmaloppu tai vähintään koko maailmaa koskeva suuri mullistus. Uskomukset perustuivat väitteeseen, jonka mukaan Keski-Amerikan maya-alkuperäiskansat olisivat ennustaneet sen. Todellisuudessa kyse oli lähinnä maya-kalenterin väärintulkinnasta, kuten Latinalaisen Amerikan tutkimuksen dosentti Harri Kettunen kertoi MTV Uutisille vuonna 2011.

Salaliittoteorioissa puhuttiin usein Nibiru-planeetan aiheuttamasta tuhosta. Nibirun väitettiin olevan Maapallon kanssa törmäyslinjalla, ja toisinaan siihen yhdistettiin myös avaruusolentoja ja uskonnollisia teemoja. Tieteellisiä todisteita Nibirusta ei kuitenkaan ole.

Muissa teorioissa maailmanlopun aiheuttajaksi povattiin muun muassa Maapallon magneettisten napojen vaihtumista tai kotiplaneettamme nielaisevaa mustaa aukkoa. 21. tammikuuta 2012 kuitenkin tuli ja meni, eikä maailmanloppua lopulta näkynyt. Tämä ei tosin ole tietenkään estänyt ihmisiä uskomasta erilaisiin salaliittoteorioihin ja kyseenalaisiin ennustuksiin myöhemminkään.