Palkittu keittiömestari hauesta: ”Ei sen y-ruodon poistaminen ole vaikeaa, kun tietää niksit!”

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Hauki on kala. Se on kaiken lisäksi oikein herkullinen kala, mikäli osaa perata saaliin oikein. Smör-ravintolan palkittu keittiömestari Mikko Pakola opetteli hauen käsittelyn netistä löytyvien videoiden perusteella, ja suosittelee samaa muillekin.

– Katsokaa netistä muutama video aiheesta. Niiden perusteella itsekin olen sen homman aikoinaan opetellut. Ei sen y-ruodon poistaminen ole vaikeaa, kun tietää niksit! Ja jos tuntuu etteivät omat taidot riitä, kannattaa ostaa kalatiskiltä valmiita haukifileitä, sitten ei tarvitse häseltää kotona, Pakola vinkkaa Pro Kala ry:lle.

Pakola valmistaa hauesta mureketta tai paistaa sen pannulla. Paistettu hauki sopii mainiosti yhteen perunoiden ja ruskistetun voin kanssa. Mikko Pakolan haukiresepti, joka sopii vaikkapa viikonloppuruuaksi:

Paistettu hauki



(neljälle)



500 g haukifileetä (ruodotonta)



1/4 tl suolaa



oliiviöljyä



50 g voita



1/4 tl mustapippuria myllystä



1 sitruunan kuori raastettuna



½ sitruunan mehu



1 pieni purkki kapriksia



silputtua tilliä

Mausta haukifileet suolalla, anna suolaantua n. 30 minuutin ajan. Kuivaa kalat paperilla tai keittiöpyyhkeellä. Paloittele fileet neljään osaan. Laita öljy pannulle, ja kuumenna pannu mahdollisimman kuumaksi. Lisää kalat pannuun, ja paista niihin ensin kaunis väri kuumalla pannulla. Laske lieden lämpötilaa ja lisää pannulle voita. Paista kalaa 2–3 minuuttia vaahtoavassa voissa molemmin puolin (älä polta!). Mausta lopuksi kalat pippurilla ja nosta ne pois pannulta. Lisää pannulle kaprikset, sitruunan kuori ja raaste, tillisilppu ja sitruunan mehu. Tarjoa voiseos kalan kastikkeena.