Tutkimus: Suoliston bakteerikanta yhteydessä aivotoimintaan

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Yhdysvaltalaistutkimus tukee jo aiempaa tietoa siitä, että ihminen on sitä mitä hän syö. Suoliston mikrobeilla on valtava vaikutus ihmisten hyvinvointiin ja mielialaan, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan myös aivotoimintaan. Tutkimuksen mukaan suoliston mikrobiston koostumus ja ruoan saannin epävarmuus voivat yhdessä vaikuttaa merkittävästi aivotoiminnan tasoon aikuisilla.

Mount Sinai -sairaalan ja Iowan yliopiston tutkijat havaitsivat ensimmäistä kertaa, että ruoan saamiseen liittyvä epävarmuus voi muuttaa tapaa, jolla suoliston bakteerit ovat yhteydessä esimerkiksi muistitoimintoihin ja ajattelukykyyn. Tutkimuksen mukaan ihmisten vähäisempi mikrobien monimuotoisuus tai suolistobakteerien epätasapaino lisää merkittävästi riskiä aivotoiminnan heikkenemiselle.

Tutkijat uskovat, että tämä voi vaikuttaa myös tulevaisuudessa sairauksien hoitoon mikrobeilla. Olennaista on se, kuinka hyvin potilaalla on ruokaa saatavilla. Tutkimus julkaistiin NPJ Aging -tiedelehdessä. Tutkimus korostaa erityisesti vanhusten tarvetta riittävään ravintoon ja suolistoterveyteen. Aivotoiminnan lasku, kuten muistihäiriöt ja varhainen dementia, yleistyvät väestön ikääntyessä. Tällöin ravinnolla on entistäkin suurempi merkitys.