Puhdistatko sinä grillisi sipulilla? Tässä siihen hyvä syy

Koti & Asuminen Ruoka · Tim Isokivi

Grilli on syytä pitää puhtaana. Epäsiisti grilli voi esimerkiksi hidastaa ruoan kypsymistä, aiheuttaa makuhaittoja ja altistaa sen jopa rasvapaloille. Puhdistus voi onnistua yllättävilläkin keinoilla.

Grillin ritilät ja rasvapellit kannattaa puhdistaa joka käyttökerran jälkeen. Palaneet ruokajäämät ja rasva irtoavat helpommin, jos grillin puhdistaa lämpimänä. Pintaa naarmuttamaton messinki- tai teräsharja on hyvä valinta puhdistukseen, mutta siihen voi soveltua myös sipuli.

– Leikkaa sipuli puoliksi ja hankaa ritilät puhtaiksi leikkuupinnalla. Sipulin mehu auttaa irrottamaan rasvaa luonnollisesti ja tuo samalla ruokaisan tuoksun, vinkkaa Koti Puhtaaksi Oy:n toimitusjohtaja Reetta Alastalo tiedotteessa.

Vaatteet ja muut tekstiilit voivat likaantua grillauksen aikana. Tekstiili kannattaa alkuun ravistella ulkona tai harjata pahimmat noet pois pehmeällä harjalla. Tahran voi myös yrittää imuroida pois.

– Jos pelkkä mekaaninen harjaus ja ravistelu eivät auta, kannattaa nokitahralle sirotella ruokasoodaa, talkkia ja suolaa ja antaa seoksen vaikuttaa tahran päällä useamman minuutin ajan. Tämän jälkeen tekstiili imuroidaan tai harjataan puhtaaksi, Alastalo kertoo.

Tahralle voi myös levittää nestemäistä pyykinpesuainetta ja hieroa se kunnolla tekstiiliin. Tämän jälkeen tahra huuhdellaan vedellä ja pestään pyykkikoneessa mahdollisimman kuumalla pesuohjeen sallimalla ohjelmalla.