TikTokissa leviävä uusi trendi nimeltä fibermaxxing, jonka ideana on lisätä kuitupitoista ravintoa jokaiseen ateriaan ja välipalaan. Kuitua ylistetään suoliston ja sokeriarvojen tasapainottajana. Moni kokeekin sen lisäävän kylläisyyttä ja helpottavan painonhallintaa.
Asiantuntijat kuitenkin varoittavat, että liiallinen kuitu ja liian nopeasti nautittuna voi aiheuttaa vatsakipua, turvotusta ja pahimmillaan suolitukoksia. Ravitsemusterapeutit muistuttavat, että kuidun määrää kannattaa lisätä ruokaan vähitellen. Nykysuositus on 25–30 grammaa päivässä, mutta suurin osa ihmisistä saa vain puolet tästä.
Parhaita kuitulähteitä ovat pavut, täysjyväviljat, hedelmät ja vihannekset. Lihaa, maitotuotteita tai kananmunia syövän kannattaa kiinnittää erityishuomiota kuidun saantiin. Kuitu ei ole vain vatsan ystävä, vaan tunnetusti se myös suojaa sydäntä, tasaa verensokeria ja saattaa pienentää syöpäriskiä.
Eri kuitutyypeillä on eri vaikutuksia. Esimerkiksi liukeneva kuitu säätelee kolesterolia ja sokeria, kun taas liukenematon pitää vatsan toiminnassa. Esimerkiksi sipuli, banaani ja parsa sisältävät prebioottista kuitua, joka ruokkii hyviä suolistobakteereja. Kuituja nauttivien tulee myös huolehtia riittävästä vedenjuonnista.
@𝔟𝔩𝔬𝔬𝔡𝔣𝔩𝔬𝔴𝔢𝔯 FIBERMAXXING but its burgers 😋🤩🍔💖 #microbiology #fibermaxxing #fiber #mealideas #cookdinnerwithme #cooking #idk #FORTHEBIFIDOBACTERIUM ♬ HOT TO GO! – Chappell Roan