Oletko koskaan ajatellut, mitä tapahtuisi, jos suomalainen ruoka katoaisi ruokapöydistämme? Moni pitää suorastaan itsestään selvänä, että meillä on kauppojen hyllyillä maitoa, jauhelihaa ja perunoita. Joku on kuitenkin tehnyt raskasta työtä sen eteen, että suomalaiset saavat päivittäin terveellistä, eettistä, ekologista ja puhdasta lähiruokaa. Tänään vietettävä suomalaisen ruoan päivä nostaa esiin sen, kuinka korvaamaton oma ruokatuotantomme on.
Suomi tunnetaan puhtaista vesistä, pilaamattomasta maaperästä ja turvallisista tuotantoketjuista. Näitä seikkoja ei voi verrata tuontiruoan monimutkaisiin ja toisinaan jopa hämärän peitossa oleviin tuotantoketjuihin. Jokainen meistä tekee valintoja kaupan hyllyjen äärellä. Näillä valinnoilla ratkaistaan, pysyvätkö suomalaiset tilat elinvoimaisina vai kuihtuuko kotimainen ruokakulttuuri halpatuonnin varjoon.
Suomalaiset tuotteet tuotetaan jäykkien ja byrokraattisten eläinsuojelu- ja ympäristöstandardien mukaisesti. Suomalaiset tuotteet kulkevat pellolta pöytään usein murto-osan siitä matkasta, jonka ulkomailta rahdattu ruoka joutuu tekemään. Lyhyemmät kuljetusmatkat tarkoittavat pienempää hiilijalanjälkeä ja vähemmän turhaa kuormitusta ympäristölle. Kun valitsemme kotimaisen tuotteen, tuemme samalla suomalaisia perheitä, jotka tekevät työtä sydämellä ja pitävät maaseudun elävänä.
Jos annamme kotimaisen tuotannon näivettyä, menetämme samalla huoltovarmuutemme ja riippumattomuutemme. Maailman kriisit ovat osoittaneet, kuinka haavoittuvainen globaali ruokaketju on. Mitä omavaraisempi maa on, sitä paremmat menestymismahdollisuudet sillä on. Ruoka on kaiken lähtökohta. Suomalaiset tuottajat jäävät monen mediaseksikkäämmän aatteen tai trendin jalkoihin, vaikka he ovat nimenomaan se ryhmä, joka ansaitsisi etuoikeutetun aseman. Ilman ruokaa ei ole mitään.