Helsingissä pelastettu 23 000 kiloa buffetruokaa

Hävikin vähentäminen on Helsingissä tärkeämpää kuin koskaan, sillä ruoka-avun tarve on kasvanut ja samaan aikaan kauppojen lahjoitusruoka on vähentynyt. Siksi oppilaitosten ja ravintoloiden tarjoiluhävikin ohjaaminen ruoka-apuun on noussut merkittävään rooliin.

MAINOS
MAINOS PÄÄTTYY

Kaupungissa on pelastettu jo yli 23.000 kiloa buffetruokaa ja muutettu se kymmeniksi tuhansiksi aterioiksi helsinkiläisille, jotka tarvitsevat apua arjessa. Vuosina 2024 ja 2025 Helsingissä kokeiltiin mallia, jossa oppilaitosten lounailta ja ravintoloilta jäänyt ruoka lahjoitetaan ruoka-aputoimijoille Hävikkiterminaali Stadin safkan kautta.

Ylijäänyt ruoka noudetaan linjastoilta ja kuljetetaan suoraan toimijoille, jotka tarjoavat sen asiakkailleen lämpiminä aterioina. Stadin safkan ruoka-aputoiminnan päällikkö Anni Heinälä kertoo tiedotteessa, että maaliskuusta 2024 lähtien lahjoituksista on valmistettu yli 57.000 ateriaa.

Tarjoiluhävikki paikkaa kauppojen lahjoitusruoan vähenemistä ja sillä on ollut monia hyviä vaikutuksia. Siitä on ollut apua ruoka-avun järjestäjille samalla kun se vähentänyt ilmasto- ja ympäristökuormitusta.

Kokeilujen pohjalta on julkaistu uusi opas, joka esittelee kolme erilaista toimintamallia tarjoiluhävikin lahjoittamiseen. Julkaisu sisältää ohjeita elintarviketurvalliseen lahjoittamiseen, kuvauksia pääkaupunkiseudulla tehdyistä kokeiluista sekä malleja, joiden avulla myös uudet toimijat voivat liittyä mukaan. Ensimmäinen koulutus uusille lahjoittajille järjestetään marraskuussa.

Helsingissä ja Vantaalla toteutetut kokeilut ovat osa Food Waste Ecosystem – ruokahävikin vähentäminen ja hävikkiruoan hyödyntäminen -hanketta, joka jatkuu maaliskuuhun 2026 saakka. Vaikka varsinainen hanke päättyy tuolloin, tarjoiluhävikin lahjoittaminen jatkuu, jotta ruoan hyödyt saadaan mahdollisimman tehokkaasti talteen.

Voit lukea Starassa myös lisää tähän kyseiseen artikkeliin liittyvistä aiheista, kuten , tai laajemmin aihealueesta Ruoka Viihdeuutiset.