Stara Freedom Festival

Festarit

Freedom Festival täytti odotukset – tässä festariraportti lauantailta

Viikonloppuna Tampereella ensikertaa järjestetty Freedom Festival keräsi jatkoklubeineen yhteensä 3.800 kävijää, ja onnistui järjestäjien mukaan odotetusti. Järjestyshäiriöt olivat minimissä ja ihmiset juhlivat koko viikonlopun hyvissä tunnelmissa, joten tapahtuma on saamassa myös jatkoa. Stara oli paikalla raportoimassa festarin tunnelmia.

Lauantaina kolmelta iltapäivällä 03Crew-stagelle nousi Yona, jonka poppia, folkia, reggaeta ja hiphopia yhdistelleet kappaleet ja heleä lauluääni herättelivät krapulaista yleisöä auringonpaisteessa. Silta-sarjan tunnuskappaleesta parhaiten tunnettu tanskaisyhtye Choir of Young Believers oli joutunut perumaan keikkansa, joten korvaajana Soundi Stagella nähtiin Paperi T. Vaikka keikka oli jo neljän aikoihin, oli Paperi T:n synkän sävyistä vaihtoehtoräppiä kerääntynyt kuuntelemaan paljon ihmisiä. Artisti vitsaili, että oli aikonut opetella Silta-sarjan tunnuskappaleen esitettäväksi keikalle, mutta ei ehtinyt.

Freedom Festival 2016, Kuva: Tim Isokivi, Stara
Freedom Festival 2016, Kuva: Tim Isokivi, Stara

Seuraavaksi festariyleisölle tarjottiin kahden varsin erilaisen kokoonpanon keikat, kun Laituri-lavan valtasi punkyhtye Lapinpolthajat ja 03Crew-lavan laulaja-lauluntekijä Iisa. Aina yhtä upean Iisan keikalla kuultiin kappaleita pääasiassa uudelta Kukaan ei oo kenenkään -albumilta, ja laulajan indiepop toimi hyvin kesäisessä iltapäivässä. Kuudelta festareilla kuultiin kahta pitkän uran tehnyttä suomalaisyhtyettä, kun vuorossa olivat reggae-rockia tarjonnut Plutonium 74 ja alkuaikojen alternative metallin kevyempään ja elektronisempaan tyyliin vaihtanut Sara.

Soundi Stagella soittanut Atomirotta tarjoili yleisölle suomiräppiä ja rockia yhdistellyttä musiikkiaan vetäen paikalle paljon innokkaita fanejaan. Festarit jatkuivat jälleen psykedeelisissä merkeissä, kun Teksti-TV 666 tarjosi Krautrockia 03Stagella. Ilmassa liikkui uhkaavasti tummia pilviä, mutta onneksi pilvet ohittivat Ratinan ja kastumiselta vältyttiin. Scandinavian Music Group veti runsaasti yleisöä Soundi Stagelle samalla kun suomalaisen hiphopin ystäviä hemmoteltiin Player’s Boat -laivalla Tommishockin & Kalifornia-Keken tummasävyisen räpin muodossa.

Freedom Festival 2016, Kuva: Tim Isokivi, Stara
Freedom Festival 2016, Kuva: Tim Isokivi, Stara
Freedom Festival 2016, Kuva: Tim Isokivi, Stara
Freedom Festival 2016, Kuva: Tim Isokivi, Stara

03Stagella nähtiin kireitä spandex-housuja, kun erittäin pitkän uran kokeellisen musiikin parissa ja ulkomaillakin menestystä niittänyt Circle valtasi lavan. Laituri-lavalla esiintyi puolestaan Disco Ensemble -yhtyeen Miikka Koiviston elektroninen projekti Hisser. Ilta läheni loppuaan, ja festarit päätettiin hiphopin merkeissä. Player’s Boatin lavalla kukkoili Tuuttimörkö, joka lupasi upottaa koko paatin. Laiva ei onneksi uponnut kirjaimellisesti, mutta funkkaava räppi upposi hyvin ääriään myöten täynnä olleen laivaravintolan yleisöön kesäyössä.

Festivaalit kruunasi henkilöllisyytensä maskin taakse piilottanut UZ. Pitkän linjan konemusiikkiartistiksi huhuttu muusikko tarjoili suviyössä instrumentaalia trap-musiikkia. Artistin kolkot biitit ja raskaat trap-bassot tanssittivat yleisöä kellon lähestyessä puolta yötä.

Kävijöitä oli lauantaina enemmän kuin perjantaina. Mistään kaikkea kansaa kosiskelevasta massiivisesta tapahtumasta ei siis ollut kyse, ja vaikka alue ei ollut tupaten täysi, oli tunnelma erittäin lämmin. Tampereen kesässä on ehdottomasti tilaa Freedomin kaltaisille monipuolista vaihtoehtoisempaa musiikkia sen eri muodoissa tarjoavalle kaupunkitapahtumalle.

Festarit

Freedom Festival rävähti käyntiin Tampereella – näin sujui perjantai!

Perjantaina viideltä iltapäivästä Tampereen Ratinan Stadionilla sijaitsevalla alueella ei ollut vielä kovin paljon ihmisiä, mutta Räjäyttäjät-yhtyeestä tuttu ja sittemmin soolouraa tehnyt Jukka Nousiainen upposi akustisella soolokeikallaan yleisöön Player’s Boat -venelavalla niin hyvin, että koko vene oli ääriään myöten täynnä. Akustinen keikka oli tosin hukkua päälavalla soittaneen Villa Nahin syntikkapopin alle.

03Crew-stagella aloitti iltakuudelta Freerap, joka koostuu pitkän linjan suomiräpin pitkän linjan nimistä; Solosesta ja Kosolasta, Jodarokista ja DJ Xmiehestä. Tällä kertaa vierailevana tähtenä oli mukana Loost Koosista tuttu Särre. Freerapissa kuultiin freestyle-räppiä yleisön antamista aiheista, ja kokoonpanon keikoilla yhdistelläänkin perinteistä hiphop-keikkaa ja stand up -improa.

Freedom Festival 2016, Kuva: Tim Isokivi, Stara
Freedom Festival 2016, Kuva: Tim Isokivi, Stara

Artistit esittivät freestyle-rapin muodossa esimerkiksi yleisönosastokirjoituksia yleisön huutamista aiheista ja kosivat lavalle kutsuttua nuorta naista freestyle-rapin yleisön keksiminä hahmoina. Vaikka kello oli vasta kuusi, veti Freerap hyvin ihmisiä paikalle ja tuntui lämmittelevän hyvin yleisöä iltaan siinä missä taustalla paahtava aurinkokin. Keikka oli ehdottomasti perjantain parhaita.

Päälavalla soittanut kotimainen Death Hawks vaikutti iskevän hyvin päälavalle heitä katsomaan tulleita psykedeelisen rockin ystäviä. Laituri-lavalla nähtiin lontoolainen grime-artisti Elf Kid. Esiintymispaikka oli pieni, mutta tämä ei menoa haitannut. Vasta 18-vuotias räppäri oli täynnä energiaa, ja samainen energia tarttui hyvin myös tanssivaan yleisöön. The Square -kokoonpanossa aloittaneella nuorella Elf Kidillä on selkeästi edessään nouseva ura grime -musiikin parissa.

Soundi Stagella nähtiin illan toinen ulkomaalainen nimi, niin ikään Lontoosta kotoisin oleva Little Simz. Myös Little Simzin musiikissa kuullaan sävyjä kovasti nousussa olevasta grime-musiikista, mutta myös perinteisemmästä hiphopista. Vasta parikymppinen nuori nainen villitsi yleisöä hyvin.

Vaikka paikalle olisi suonut olevan enemmänkin ihmisiä, sai räppäri yleisöstä kaiken irti energisellä lavaolemuksellaan. Little Simz soitti keikkansa loppupuolella jopa sähkökitaraa räppäämisen ohessa. Keikka olisi saattanut toimia vielä paremmin vähän pienemmällä lavalla, sillä lavan edustan ei-alkoholittomalla puolella oli huomattavasti vähemmän ihmisiä kuin anniskelupuolella.

Freedom Festival 2016, Kuva: Tim Isokivi, Stara
Freedom Festival 2016, Kuva: Tim Isokivi, Stara

Ilta oli lähenemässä loppuaan Asa & Bandin aloittaessa 03Crew stagella. Suomiräppäri veti keikalleen runsain määrin yleisöä. Samaan aikaan Laituri-lavalle saapuneita ihmisiä tanssitti teknomusiikkia ja perinteisempiä bändisoittimia yhdistänyt Serot.

Freedom-festivaalien perjantaissa ei ollut pulaa grime-musiikista, sillä sitä edusti myös Player’s Boat -venelavalla esiintynyt paikallinen Horse Attack Sqwad. Yhtye tunnetaan hevosnaamareihin sonnustautuneista räppäreistä ja sanoituksistaan, jotka myös pyörivät hevosteeman ympärillä.

Aivan tavanomaisimmasta päästä ei myöskään ollut Soundi Stagella esiintynyt Saimaa, jonka riveissä mukana on Tehosekoitin-yhtyeestä tuttu Matti Mikkola. Yhtyeen psykedeeliset cover-versiot Levottoman tuhkimon ja jopa Lentävän kalakukon kaltaisista suomalaisen musiikin hyvinkin eri tyylisistä klassikoista puri yleisöön hyvin kesäisen illan lähestyessä puolta yötä.

Ensimmäistä kertaa järjestettävän Freedom Festivalin perjantai alkoi siis aurinkoisissa konemusiikin, psykedeelisen rockin, brittityylisen grimen ja perinteisemmän hiphopin merkeissä. Monipuolinen esiintyjäkattaus näkyi myös yleisön kirjavassa pukeutumisessa.

Tapahtuman kohderyhmänä olivat selkeästi parikymppiset kaupunkilaisnuoret, ja tapahtumalla onkin K18-ikäraja. Ihmisiä olisi tämän kaltaiseen tapahtumaan toivonut paikalle enemmänkin, mutta Provinssi ja muut kesäriennot ovat epäilemättä verottaneet osan potentiaalisesta yleisöstä.