Freedom Festival rävähti käyntiin Tampereella – näin sujui perjantai!

Festarit · Tim Isokivi

Perjantaina viideltä iltapäivästä Tampereen Ratinan Stadionilla sijaitsevalla alueella ei ollut vielä kovin paljon ihmisiä, mutta Räjäyttäjät-yhtyeestä tuttu ja sittemmin soolouraa tehnyt Jukka Nousiainen upposi akustisella soolokeikallaan yleisöön Player’s Boat -venelavalla niin hyvin, että koko vene oli ääriään myöten täynnä. Akustinen keikka oli tosin hukkua päälavalla soittaneen Villa Nahin syntikkapopin alle.

03Crew-stagella aloitti iltakuudelta Freerap, joka koostuu pitkän linjan suomiräpin pitkän linjan nimistä; Solosesta ja Kosolasta, Jodarokista ja DJ Xmiehestä. Tällä kertaa vierailevana tähtenä oli mukana Loost Koosista tuttu Särre. Freerapissa kuultiin freestyle-räppiä yleisön antamista aiheista, ja kokoonpanon keikoilla yhdistelläänkin perinteistä hiphop-keikkaa ja stand up -improa.

Freedom Festival 2016, Kuva: Tim Isokivi, Stara
Freedom Festival 2016, Kuva: Tim Isokivi, Stara

Artistit esittivät freestyle-rapin muodossa esimerkiksi yleisönosastokirjoituksia yleisön huutamista aiheista ja kosivat lavalle kutsuttua nuorta naista freestyle-rapin yleisön keksiminä hahmoina. Vaikka kello oli vasta kuusi, veti Freerap hyvin ihmisiä paikalle ja tuntui lämmittelevän hyvin yleisöä iltaan siinä missä taustalla paahtava aurinkokin. Keikka oli ehdottomasti perjantain parhaita.

Päälavalla soittanut kotimainen Death Hawks vaikutti iskevän hyvin päälavalle heitä katsomaan tulleita psykedeelisen rockin ystäviä. Laituri-lavalla nähtiin lontoolainen grime-artisti Elf Kid. Esiintymispaikka oli pieni, mutta tämä ei menoa haitannut. Vasta 18-vuotias räppäri oli täynnä energiaa, ja samainen energia tarttui hyvin myös tanssivaan yleisöön. The Square -kokoonpanossa aloittaneella nuorella Elf Kidillä on selkeästi edessään nouseva ura grime -musiikin parissa.

Soundi Stagella nähtiin illan toinen ulkomaalainen nimi, niin ikään Lontoosta kotoisin oleva Little Simz. Myös Little Simzin musiikissa kuullaan sävyjä kovasti nousussa olevasta grime-musiikista, mutta myös perinteisemmästä hiphopista. Vasta parikymppinen nuori nainen villitsi yleisöä hyvin.

Vaikka paikalle olisi suonut olevan enemmänkin ihmisiä, sai räppäri yleisöstä kaiken irti energisellä lavaolemuksellaan. Little Simz soitti keikkansa loppupuolella jopa sähkökitaraa räppäämisen ohessa. Keikka olisi saattanut toimia vielä paremmin vähän pienemmällä lavalla, sillä lavan edustan ei-alkoholittomalla puolella oli huomattavasti vähemmän ihmisiä kuin anniskelupuolella.

Freedom Festival 2016, Kuva: Tim Isokivi, Stara
Freedom Festival 2016, Kuva: Tim Isokivi, Stara

Ilta oli lähenemässä loppuaan Asa & Bandin aloittaessa 03Crew stagella. Suomiräppäri veti keikalleen runsain määrin yleisöä. Samaan aikaan Laituri-lavalle saapuneita ihmisiä tanssitti teknomusiikkia ja perinteisempiä bändisoittimia yhdistänyt Serot.

Freedom-festivaalien perjantaissa ei ollut pulaa grime-musiikista, sillä sitä edusti myös Player’s Boat -venelavalla esiintynyt paikallinen Horse Attack Sqwad. Yhtye tunnetaan hevosnaamareihin sonnustautuneista räppäreistä ja sanoituksistaan, jotka myös pyörivät hevosteeman ympärillä.

Aivan tavanomaisimmasta päästä ei myöskään ollut Soundi Stagella esiintynyt Saimaa, jonka riveissä mukana on Tehosekoitin-yhtyeestä tuttu Matti Mikkola. Yhtyeen psykedeeliset cover-versiot Levottoman tuhkimon ja jopa Lentävän kalakukon kaltaisista suomalaisen musiikin hyvinkin eri tyylisistä klassikoista puri yleisöön hyvin kesäisen illan lähestyessä puolta yötä.

Ensimmäistä kertaa järjestettävän Freedom Festivalin perjantai alkoi siis aurinkoisissa konemusiikin, psykedeelisen rockin, brittityylisen grimen ja perinteisemmän hiphopin merkeissä. Monipuolinen esiintyjäkattaus näkyi myös yleisön kirjavassa pukeutumisessa.

Tapahtuman kohderyhmänä olivat selkeästi parikymppiset kaupunkilaisnuoret, ja tapahtumalla onkin K18-ikäraja. Ihmisiä olisi tämän kaltaiseen tapahtumaan toivonut paikalle enemmänkin, mutta Provinssi ja muut kesäriennot ovat epäilemättä verottaneet osan potentiaalisesta yleisöstä.