Chumbawamba

Haastattelut · Stara.fiStara.fi sai langan päähän brittiläisen Chumbawamba -yhtyeen Alicen, joka ehti kertoa fiiliksiä bändin tuoreesta levystä.

Parikymmentä vuotta kasassa olleen yhtyeen uran kohokohta koettiin 90-luvun jälkipuoliskolla, kun Tubthumping -kappale nousi raketin lailla maailman hittilistojen kärkeen.

– Mielestäni oli fantastista, että kappaleemme soi ihmisten kodeissa ympäri maailmaa, urheilutapahtumissa ja stadioneilla. Ja että meidän kappaleemme oli osa ihmisten elämää. Se tuntui upealta ja on edelleen uramme kohokohta, Alice hehkuttaa.

Mikä laulaen tulee se viheltäen menee…

Chumbawamba on aina ottanut kiivaasti kantaa myös politiikkaan. Välillä se on syyllistynyt myös ylilyönteihin, joilla on ollut vakavat seuraukset. Tubthumping -hitin jälkeen yhtye julkaisi erittäin poliittisen WYSIWYG -albumin. Levy floppasi, ja yhtyeen tähti laski nopeasti.

– Levy oli mielestämme hyvä, mutta Ihmiset eivät tienneet mitä tehdä niin poliittisen levyn kanssa, joten se katosi ainakin levylistoilta ja ihmisten mielistä.

Yhtye joutui julkaisemaan seuraavan Readymades -albuminsa omakustanteena, koska floppilevyn jälkeen myös levytyssopimus oli katkolla. Syitä oli toki muitakin.

– Päädyimme omakustanteeseen, koska halusimme tehdä seuraavan levy vapaasti. Eikä meillä ollut kovin paljoa rahaa. Musiikillinen vapaus oli kuitenkin tärkein syy. Huomasimme kuitenkin pian, että meidän ei kuulu olla levy-yhtiö, vaan yhtye, joka tekee levyjä. Emme ole liikemiehiä, vaan muusikkoja, Alice tunnustaa yhtyeen harhaliikkeen.

Yhtye onkin nyt itsensä vastakohta

Tuorein levynne on on nimeltään Un. Mistä moinen nimi? Oletteko tulleet katumapäälle?

– Soundimme on muuttunut entisestä Chumbawambasta uudenlaiseksi. Un-sana kertoo sen nyt myös ihmisille. Kun ihmiset kuvailevat yhtyettämme ja sen soundia, niin he voivat lisätä myös yhtyeemme nimen eteen saman Un-sanan, ja he tietävät että nyt on kyse vastakohdasta. Olemme nyt eräänlainen UnChumbawamba.

Useimmiten fanit tottuvat jonkun tietyn bändin soundiin, ja tottuvat myös saamaan yhtyeen albumeilta odotetunlaista musiikkia. Chumbawamba on kuitenkin tehnyt uransa aikana niin punk-levyjä kuin kansanmusiikkiakin. Yhtyeen virallinen musiikkilinja on se, että linjaa ei ole.

Yhtyeen erikoisin veto on ollut accapella-levy, joka tehtiin kokonaan ilman soittimia. Tuorein Un -levy on siis jälleen uutta soundia. Miksi linja muuttuu näin usein?

– Soundin muutos on tärkeä syy siihen, että olemme yhä olemassa. Olemme aina seuranneet tunteitamme, ja ne ovat muuttuneet vuosien varrella aika lailla. Fanimme ovat tottuneet siihen, että soundi muuttuu. He eivät ehkä pidä kaikista levyistämme, mutta tietävät, että seuraava albumi voi olla taas jotain ihan muuta. He tietävät että bändin ja musiikin täytyy kehittyä sen jäsenien mukana.

– Myös Beatles teki aikanaan todella erilaisia levyjä, ja myös he seurasivat aikaansa musiikillaan. Yhtyeen ensimmäinen albumi erosi täydellisesti mm. Sgt. Pepper -levystä. Soundin tulee muuttua, jotta bändi pysyy henkisesti kunnossa. Muuten touhuun kyllästyy. Emme halua bändistämme musiikkitehdasta, joka suoltaa kappaleita liukuhihnalta.

Chumbawamban Un -albumi nauhoitettiin Etelä-Amerikassa. Sieltä yhtye nappasi myös osan levyllä kuultavista äänistä.

– Nauhoitimme minidiscillä ääniä kadun vilinästä ja baareista. Näin saimme levylle aitoa tunnelmaa. Soitimme kaikki instrumentit itse, mutta käytimme myös muutamia ulkopuolisia sampleja.

Jyrkkä ei Irakin sodalle.

Albumi on osaltaan poliittinen. Siinä ruoditaan muun muassa Irakin sotaa. Tuorein single On eBay kertoo Irakin varastettujen kansallisaarteiden päätymisestä internetin huutokauppaan.

– Se on sodanvastainen kappale. Halusimme jatkaa keskustelua Irakin aarteiden varastamisesta. Kun amerikkalaiset joukot poistuivat museoista, niiden arvokkaat esineet varastettiin ja päätyivät myytäväksi internetiin. On surullista, että amerikkalaiset tuhoavat kokonaisen maan historian. Yhdysvaltojen roistovaltio näyttää maailmalle hyvin huonoa esimerkkiä.

– Koko sota on esimerkki hulluudesta ja järjettömän tyhmää. Maailmasta on tullut paljon epävakaampi George Bushin toimien takia. Mies on täysi idiootti.

Smack Somebody’s Bitch Up?

Kun palaamme hiukan kevyempiin aiheisiin, on pitää puheeksi taannoinen kiista The Prodigy -yhtyeen kanssa. Chumbawamba uhkasi silloin tehdä oman versionsa Smack My Bitch Up -kappaleesta. Missä vaiheessa kiista on nyt?

– Meillä ei ollut koskaan tarkoitusta tehdä omaa versiota, vaan huijasimme silloin kaikkia ja halusimme samalla kuittailla yhtyeelle. The Prodigy tekee hienoa musiikkia ja pidän itsekin siitä. Meitä ärsytti tuolloin se, että kukaan ei kyseenalaistanut heidän kappaleidensa sisältöä. Smack My Bitch Up oli mielestämme tyhmä veto. Yhtyeestä ei saa pahiksia edes kovasti yrittämällä.

– Olisimme halunneet jutella aiheesta myös The Prodigyn kanssa, mutta heillä oli aina turvamiesten muuri ympärillään. He ovat niin isoja tähtiä. Meillä ei ole koskaan ollut turvamiehiä. Ei edes Suomen keikallemme vuonna 1997.

– Olen ollut Suomessa useita kertoja. Mieleeni jäi lähinnä se, että Suomi oli kesällä todella vihreä ja kaunis maa. Kerran kävimme siellä tammikuussa ja silloin oli lumista ja kylmää, mutta kaunista. Taivas oli myös upea, Alice toteaa haastattelun lopuksi.

Seuraavan kerran Chumbawamba saapunee Suomeen lokakuussa 2004.

Jocka Träskbäck