Samplaaminen maksulliseksi

Viihdeuutiset · Stara.fi

Yhdysvaltalainen tuomioistuin on tehnyt päätöksen, jonka seuraukset vaikuttavan laajasti musiikin tekemiseen rapakon takana. Jatkossa nimittäin lyhyidenkin musiikkipätkien lainaaminen on tulossa luvanvaraiseksi ja maksulliseksi. Näihin kuuluvat jatkossa myös kappaleiden biitit. Pidempien pätkien lainaaminen on ollut kiellettyä jo pitkään.

80-luvun alkupuolella muiden kappaleiden lainaamisesta, eli samplaamisesta, tuli erittäin tärkeä osa musiikin tekemistä. Erityisen tärkeä osa samplaamisella on hiphop-, rap-, ja house-musiikin tekemisessä. Viimeksi mainittu perustui samplaamiselle 80-luvun lopulta saakka.

Tunnetuimpia lainauksia on käytetty samplen muodossa jopa sadoissa kappaleissa. Suosituimpia lainauksen lähteitä ovat olleet James Brownin ja George Clintonin kappaleet. Myös kymmenet 70-luvulla menestyneet kappaleet ovat tehneet uuden tulemisen uusien kappaleiden osina.