Jonna Pirinen

Haastattelut · Stara.fi

Stara.fi haastattelussa toisen levynsä juuri julkaissut Jonna. Mitä poppari miettii nyt, kun Gimmel on historiaa ja oma ura on edelleen nousukiidossa. Tapasimme Jonnan juuri ennen keikkaa tamperelaisen ravintolan takahuoneessa.

Millä meiningillä tänään keikalle?

– Tämä on jo kolmas keikka tällä viikolla, joten hyvä meininki. Huomenna on vielä yksi keikka ja ensi viikolla samanlainen satsi. Täytyyhän nyt tehdä promoa kun levy tuli juuri ulos, Jonna kertoo.

Nykyisessä kertakäyttöpopin kulttuurissa Jonna eroaa monista muista artisteista sillä, että hän tekee itse lähes kaikki kappaleensa. Erityisesti sanoitus- ja sävellyspuoli on lähellä Jonnan sydäntä.

– Mun mielestä olen saanut mielettömän tilaisuuden tehdä omanlaistani musiikkia ja nimenomaan tehdä sitä itse. Olen joka ikisessä biisissä jollain tavalla mukana, ja kaikki biisit jotka itse laulan on mun sanoittamia. Jos Elastinen heittää riimit, niin niitä en ole kuitenkaan sanoittanut, Jonna lisää nauraen.

– Lähinnä noi melodiat on se mun juttu, eli pojat tekee biittejä ja mä teen melodiat. Niiden tekeminen on jopa helppoa. Sen jälkeen yhdessä mietitään, et mikä mihinkin sopii. Esimerkiksi Paljon tarjolla biisissä on ihan 100%:sti mun melodiat.

Ensimmäinen keikka koulun kevätjuhlassa

Kuten moni muukin, myös Jonna unelmoi laulajan urasta jo nuorena. Jonnalle musikaalisuus on tullut jo geeneissä.

– Mun isä on tosi musikaalinen. Se laulaa ja soittaa kitaraa tosi hyvin. Sit mun täti on oopperalaulaja ja sen tytär on kovan tason viulisti.

Virallisesti Jonnan laulajan ura alkoi jo kauan ennen Popstarsia. Koulun kevätjuhlan kotivideo taitaisi nykyisin olla kuumaa kamaa Jonnan fanien keskuudessa.

– Ihan ensimmäinen soolokeikka oli ala-asteen ensimmäisellä luokan kevätjuhlassa. Se taitaa olla vielä jossain videollakin. Lukiossa aloin laulamaan enemmän soolona. Ne oli jo silloin niin, että pojat räppäs ja mä yritin olla joku tumma laulaja, Jonna muistelee uransa alkuaikoja.

Popstarsista potkua soolouraan

Madonnaa ihaileva Jonna päätyi Popstars-kilpailuun kavereiden painostuksesta.

– Kaikki mun kaverit oli silleen, että: ”Jonna et sä oo kattonut telkkaria, et siellä pyörii mainos, et jos osaat laulaa, tule Popstarsiin!” Mulla oli tuollaisista kisoista mielikuva, että niissä ei ikinä saa tehdä sitä mitä haluaa. Mutta en voinut jättää kilpailua väliin, joten päätin mennä sinne, kun ei ollut mitään menetettävääkään. Hyvin siellä sitten kävi.

Kisassa hienosti pärjännyt Jonna päätti lopulta jäädä pois sittemmin Gimmel -nimellä tunnetusta yhtyeestä. Millaisia muistoja kilpailusta jäi?

– Oli hyvä, että jäin pois bändistä. Se on ollut mulle ihan selkee koko ajan. Kun olin muuttanut pois Popstars-kämpästä niin jouduin asumaan kaverin nurkissa ja tekemään opiskeluihin liittyviä sijaisuuksia. Kyllä sitä silloin mietti, että ”Nyt voisin olla studiossa.”, mutta mieluummin odotin sitä omaa mahdollisuutta.

– Mulla oli aika varma fiilis, koska jos mut oli 454:stä kilpailujasta valittu ensimmäisenä siihen bändiin, niin kyllä joku pitää mun lauluäänestä niin, että haluaa tehdä yhteistyötä.

Odottelua, salailua ja perättömiä huhuja

Popstars -nauhoitusten ja ohjelman ulostulon välillä kului kolme pitkää kuukautta. Tuona aikana kilpailijat eivät saaneet kertoa ulkopuolisille mitään kipailun tuloksista. Tuo mahtoi olla rankka kokemus?

– Olihan se aika rankkaa silloin. Nyt se tuntuu niin kaukaiselta ja lyhyeltä ajalta, mut silloin tuntui ikuisuudelta odottaa kolme kuukautta, että sai kertoa kenellekään mistään mitään. Sit ohjelman alkamisesta piti vielä odottaa kuusi viikkoa, että selvisi oma kohtalo. Kaverit kyseli, että ”Missä sä nyt asut” ja muuta, mutta en voinut kertoa mitään.

Nyt eletään hektistä aikaa Popstars2:n puitteissa. Indx ja Jane ovat nyt monien huulilla ja lehtien palstoilla. Millaisia terveisiä Jonna lähettää voittajabändille?

– Pitäkää vaan toisistanne huolta ja nöyränä vaatimattomasti eteenpäin. Ja kärsivällisyyttä, vaikka Popstars -bändinä kaikki tulee yleensä suoraan ja heti. Mut se voi olla sit myös aika rankka pudotus sieltä pilven reunalta alas. Pitäkää kiinni aidoista asioista elämässä.

– Pudonneille onnittelut, sillä nyt saatte varmasti tehdä sitä mitä haluatte. Jos olette vakuuttanut yhteistyökumppanit, niin pian saadaan kuulla teistä. Onnea vaan!

Vihdoinkin levytyssopimus

Jonnan kyvyt oli huomattu jo Popstarsin aikana levy-yhtiöissä. Lopulta myös hänelle tarjottiin levytyssopimusta, ja nyt Jonna sai itse valita millaista musiikkia hän haluaisi tehdä, ja kenen kanssa musiikkia alettaisiin työstämään.

– Jukka Immonen ja Elastinen olivat mulle läheisin vaihtoehto, koska mä tunsin Elastisen jo entuudestaan ja tiesin, että nuoret kundit ovat mun kanssa samalla aaltopituudella. Se oli kyllä paras vaihtoehto ikinä, Jonna iloitsee. Suomenkielinen hiphop oli selkeä vaihtoehto, koska olin siihen erityisesti ihastunut.

Jonnan toinen albumi Kasvot vedessä on monipuolinen kattaus suomenkielistä hiphop ja r&b tavaraa.

– Mun mielestä tämä levy sopii joka ikiselle, jos vähänkään tykkää tämänlaisesta musiikista. Uudella levyllä on vähän enemmän myös soulahtavaa musiikkia. Itse tykkään niistä kaikista biiseistä, ja suosikki vaihtuu joka päivä. Kasvot vedessä on seuraava sinkku, ja se on mun eka hidas.

Jonnan vuosi 2004 on ollut täynnä kiirettä uuden levyn, Voice Out -televisio-ohjelman ja erilaisten kiertueiden merkeissä. Vuosi 2005 näyttää jatkuvan vähintään samalla tahdilla.

– Odotan tulevalta vuodelta, että osaisin vähän paremmin sopia aikatauluni. Pitää myös luottaa jatkossa enemmän siihen, että yksi asia vie toiseen. Pitää myös oppia sanomaan ei ja keskittyä enemmän uraan.

Jocka Träskbäckjea