Piraattisoitto yleistä myös Suomen tiskijukilla

Viihdeuutiset · Stara.fi

Laittomien kappaleiden soittaminen discoissa on erittäin yleistä myös Suomessa. Varsinkin maaseudun discoissa lähes joka toinen tiskijukka soittaa paljon tai jonkin verran laittomia piraattikopioita tai MP3-tiedostoja.

Yleisin laittomien kappaleiden soittomedia on cd-r -levy, mutta joissain tapauksissa tiskijukka kantaa keikalle myös kannettavan tietokoneen, jossa voi olla tuhansia laittomia kappaleita. Houkutus laittomien kappaleiden käyttöön kasvaa, mikäli ”ammattikäyttöön” tarkoitetut MP3-soittimet yleistyvät.

Stara.fi:n epävirallisista dj-lähteistä saamien tietojen mukaan rovaniemeläinen tiskijukka olisi saanut muutama vuosi sitten piraattilevyjen soittamisesta sadan tuhannen markan korvausvaatimuksen. Samankaltainen tapaus on käynyt myös Jyväskylässä, mutta silloin todelliset korvaukset jäivät paljon pienemmiksi.

Vastoin monien ammattilaistenkin luuloa, Suomessa äänitetiedostokaupoista ostettua musiikkia saa soittaa laillisesti vain yksityisessä käytössä. Samojen kappaleiden julkisessa esittämisessä, esimerkiksi discossa, tarvitaan erillinen kopiointilupa Gramexilta. Luvan hinta on kappaleiden määrästä riippuen 200 – 240 euroa vuodessa.